​Efectul McGurk este un fenomen perceptual care arata interactiunea dintre auz si vaz: cand anumite sunete sunt asociate cu componenta vizuala a unui alt sunet, apare iluzia unui al treilea sunet. Informatia vizuala pe care o recepteaza un subiect atunci cand priveste o alta persoana vorbind, ii schimba subiectului perceptia asupra sunetelor pe care le aude, conform wikipedia.org.

Efectul McGurk Foto: Captura YouTube

In materialul video de mai jos, realizat de BBC, se poate observa cum o persoana rosteste sunetul "bah" si, in functie de miscarile buzelor, ceea ce auzim este diferit. Acest lucru arata modul in care perceptia vizuala ne afecteaza perceptia sunetelor.

Acest efect iluzoriu este numit dupa cercetatorul Harry McGurk, care a publicat in 1976 lucrarea intitulata "Hearing lips and seeing voices," in care arata ca perceptia sunetelor presupune integrarea perceptiei vizuale.

Ceea ce este si mai interesant este faptul ca fenomenul se manifesta chiar daca subiectul cunoaste modul in care perceptia sunetelor este alterata de simtul vazului, scrie mentalfloss.com.