​Evenimentul SantaCon a debutat in anul 1994 in San Francisco si de atunci are loc, in paralel, in circa 300 de orase in fiecare an, in perioada sarbatorilor de iarna.

SantaCon New York 2015Foto: captura ecran

Este cunoscut si sub alte denumiri, precum Santarchy, Santa Rampage, The Red Menace si Santapalooza, conform wikipedia.org.

Primul SantaCon a fost sponsorizat de "The San Francisco Cacophony Society", iar ideea a fost inspirata dupa manifestatiile "The Suicide Club" (prima societate moderna de "explorare urbana" care, in ciuda numelui, nu instiga la suicid, conform wikipedia.org).

Iata un mini-documentar despre grupul "The San Francisco Cacophony Society", realizat de regizorul Olivier Bonin.

Gary Warne, initiatorul SantaCon din San Francisco a decis sa organizeze o manifestatie non-politica, un eveniment umoristic, inspirat fiind de un articol citit in publicatia motherjones.com despre un grup de danezi activisti care s-au imbracat in costume de Mos Craciun si au mers intr-un magazin din Copenhaga unde au luat obiectele puse la vanzare si le-au facut cadou clientilor, inainte de a fi arestati. Evenimentul s-a petrecut cu cateva zile inainte de Craciunul anului 1974.

Primul eveniment SantaCon a constat in umplerea unui autobuz cu oameni imbracati in Mos Craciun si nu a implicat consumul de alcool, insa a culminat cu o gluma mai putin amuzanta: un Mos Craciun "spanzurat" (care era, insa, asigurat cu mai multe frangii pentru a nu fi ranit) la miezul noptii in fata hotelului Saint Francis din San Francisco, conform site-ului oficial SantaCon din Luxemburg.

Cel mai mare eveniment SantaCon este cel din New York, unde traditia acestui obicei are o vechime de aproape 20 de ani si unde in anul 2012 a atins numarul de 30.000 de participanti.

Evenimentul este renumit, dar si criticat, la nivel mondial pentru comportamentul participantilor, imbracati in costume de Mos Craciun, ori mascati in alte personaje simbolice sarbatorilor de iarna, care gonesc pe strazi din bar in bar, consuma alcool si starnesc scandaluri.

In 2013, inainte de eveniment, politia din New York a cerut proprietarilor de baruri sa descurajeze acest eveniment prin afisarea posterelor impotriva SantaCon, conform gothamist.com.

Cele mai controversate intamplari ce au avut loc in timpul paradelor Mos Craciunilor aflati sub influenta alcoolului sunt relatate in cartea "Tales of the San Francisco Cacophony Society", editata de Kevin Evans, Carrie Galbraith si John Law.

Pentru mai multe informatii, imagini si videoclipuri despre editiile trecute ale evenimentului puteti accesa arhiva site-ului oficial SantaCon.

Iata cateva imagini de la evenimentul SantaCon din New York de anul acesta, intr-un reportaj realizat de Associated Press: