Refuzul de a achida factura de la croitor era aproape o chestiune de onoare pentru gentlemanii britanici din secolele trecute, iar Winston Churchill nu a facut exceptie, arata date de arhiva facute publice si prezentate de Reuters.

Winston Churchill, in registrul atelierului PooleFoto: henrypoole.com

Liderul Marii Britanii din perioada celui de al Doilea Razboi Mondial a adunat, pana in 1937, datorii de 197 lire - echivalentul a circa 12.000 de lire din zilele noastre - la croitoria Henry Poole and Co. din faimoasa strada londoneza Saville Row.

Cand atelierul i-a cerut intr-un final premierului britanic sa plateasca, acesta s-a simtit insultat, a refuzat sa achite factura si nu a mai calcat niciodata in atelierul lui Poole.

In pofida datoiilor, croitorul a continuat totusi sa realizeze costume pentru Churchill, spune istoricul James Sharewood care a examinat arhivele Poole and Co.

"Churchill a spus ca era pentru moral, ca era bine penru noi (Henry Poole -n. red.) sa il imbracam si ca nu stia ca avem probleme financiare. Nu a platit niciodata, si nu a mai revenit vreodata - nu ne-a iertat niciodata", scrie Sherwood pe site-ul atelierului Poole.

Churchill, care a condus guvernul britanic in timpul razboiului si apoi in anii '50, se afla in companie selecta cand vine vorba de refuzul a plati factura de la croitor. Fiul scriitorului Charles Dickens, spre exemplu, a acumulat de asemenea o datorie la atelierul lui Poole, achitata in cele din urma de tatal sau.

Pe vremea cand era print de Wales, in anii 1870, regele Edward al VII-lea, a realizat "plati ocazionale pe o datorie care se acumulasera de-a lungul anilor". Cand atelierul Poole and Co. i-a trimis printului, in cele din urma, o factura, acesta a renuntat la servicii, revenind de abia dupa 20 de ani, cand a devenit rege.

Alti clienti faimosi ai atelierului lui Henry Poole sunt scriitorul Bram Stoker, premierul prusac printul Otto von Bismarck, bancherul american J.P. Morgan si imparatul etiopian Haile Selassie I, pentru care croitorii atelierului se deplasau pana in capitala Etiopiei, Addis Abeba.

Arhivele mai arata ca in momentul mortii fondatorului companiei Henry Poole, clientela faimoasa adunase deja datorii imense, iar atelierul se afla intr-o situatie financiara grea.

Ultima scrisoare semnata de Poole care a supravietuit deceniilor, scrisa in 1875, spunea: "nu am multe de lasat in urma mea. Am lucrat pentru un print si pentru public, si trebuie sa mor om sarac".

Arhivele, care dateaza inca din 1865, au fost sterse de praf, legate din nou si deschise publicului. Cei interesati le pot rasfoi, pe baza de programare, la atelierul Henry Poole and Co. din centrul Londrei.