​Oscar Wilde spunea ca sarcasmul este cea mai josnica forma de intelepciune, dar cea mai mareata forma de inteligenta, insa indiferent daca este o forma de inteligenta sau nu, specialistii in relatiile de cuplu ne sfatuiesc sa renuntam la tendinta de a fi sarcastici, iar motivul pentru care spun acest lucru este foarte simplu: sarcasmul arata dispret, raneste persoana careia ii este adresat, starneste conflictul si duce la destramarea relatiei, scrie scientificamerican.com.

Cercetatorii ne sfatuiesc sa folosim sarcasmul in mod eficient pentru a stimula gandirea creativa a angajatilor. Foto: captura Google

Cu toate astea, cercetarile sugereaza ca, in mod neasteptat, exista anumite beneficii pe care persoanele care obisnuiesc sa fie sarcastice le au si toate pornesc de la inspiratie si creativitate. Astfel, folosit cu moderatie, sarcasmul poate avea o serie de efecte benefice, este de parere Francesca Gino, cercetatoare in stiintele comportamentale si profesoara in cadrul Harvard Business School.

Fiind cea mai comuna forma de ironie verbala, sarcasmul este adesea folosit pentru a transmite dezaprobul sau dispretul si presupune folosirea unor expresii care intra in contradictie cu felul in care stau lucrurile: "Vezi sa nu te spetesti muncind!", ar putea spune un sef cand observa ca angajatul sau navigheaza pe internet fara nicio noima.

Primele cercetari efectuate asupra sarcarmului analizeaza modul in care oamenii interpreteaza astfel de expresii ironice si, asa cum era de asteptat, sarcasmul face o observatie sa fie cu mult mai critica.

In cadrul unui experiment, efectuat de cercetatoarea Francesca Gino, participantii au fost pusi sa citeasca scenarii in care, spre exemplu, o pesoana fuma, iar o a doua persoana critica comportamentul celei dintai fie direct ("Nu inteleg de ce nu ai grija de sanatatea ta!"), fie in mod sarcastic ("Vad ca ai grija de plamanii tai!"). Participantii la studiu au evaluat in astfel de cazuri sarcasmul ca fiind mai critic, iar mesajul exprimat intr-un mod cu mult mai nepoliticos decat atunci cand critica este adresata in mod direct.

Dar de ce spun cercetatorii ca sarcasmul sporeste creativitatea? Pentru ca in acest caz creierul este solicitat intr-un mod diferit pentru a primi mesajul transmis, deoarece pentru a intelege o remarca sarcastica avem in vedere atat datele care descriu contextul in care ne aflam, cat si cuvintele folosite, tonul folosit pentru a le exprima, intentia cu care au fost exprimate, observand contradictia care are loc intre sensul literal si semnificatia expresiei in momentul folosirii acesteia. Iar acest proces stimuleaza gandirea abstracta si creativa.

Cu toate acestea, spun cercetatorii, trebuie sa avem grija sa folosim astfel de remarci numai in conversatiile cu persoanele apropiate, altfel efectele negative ale sarcasmului le vor intrece pe cele pozitive, daca privim lucrurile din perspectiva interlocutorului nostru.