Expertii de la Institutul Legatum din Londra au publicat, luni, ceea ce ei numesc Indexul Prosperitatii, un urias studiu care ierarhizeaza cele mai prospere tari din lume pornind de la o serie de indicatori. 89 de variabile au fost luate in calcul de catre Institutul Legatum pentru ajunge la o lista a celor 26 de state prospere ale lumii. Indicatorii folositi de experti s-au bazat atat pe PIB-ul pe cap de locuitor, cat de odihnit se simte un individ in fiecare zi sau cat de sigure sunt retelele de internet din acea tara, noteaza Business Insider.

HotNews.roFoto: Hotnews

Tarile au fost clasificate si in opt subindexuri separate, bazate pe: economie, antreprenoriat si oportunitati, guvernare, educatie, sanatate, siguranta si securitate, libertate personala si capital social.

1. Norvegia - tara scandinavica conduce Indexul Prosperitatii pentru al saptelea an consecutiv, de asemenea, Norvegia este singura care ocupa un loc in primele zece pozitii in fiecare subindex.

2. Elvetia - este pentru al treilea an pe cea de-a doua pozitie in indexul celor de la Legatum Institute.

3. Danemarca - danezii se bucura de o buna guvernare, educatie la nivel inalt si un capital social excelent. Insa, Danemarca are rezultate proaste in ceea ce priveste sistemul sau de sanatate, potrivit datelor oferite de Legatum Institute.

4. Noua Zeelanda - legaturile sociale puternice si gradul ridicat de implicare in comunitate determina cel mai ridicat scor al capitalului social pentru tara insulara. De asemenea, Noua Zeelanda este cea mai prospera tara non-europeana.

5. Suedia - suedezii se bucura de cele mai bune rezultate in subindexul antreprenoriatului si oportunitatilor.

6. Canada - canadienii au cea mai multa libertate personala.

7. Australia - este pentru al doilea an cand Australia ocupa locul sapte in Index, iar australienii au cel mai bun sistem de invatamant dintre cele 26 de tari cuprinse in lista.

8. Olanda - are rezultate bune in ceea ce priveste educatia, sistemul sanitar si libertatea personala a cetatenilor sai.

9. Finlanda - desi se bucura de o buna guvernare, este o tara mai saraca decat cele incluse in Indexul Prosperitatii.

10. Irlanda - are rezultate foarte bune in special in ceea ce priveste siguranta si securitatea.

11. Statele Unite - a obtinut rezultate foarte bune in ceea ce priveste sistemul de sanatate, insa cetatenii americani nu se bucura de siguranta si securitate.

12. Islanda

13. Luxembourg

14. Germania

15. Marea Britanie

16. Austria

17. Singapore

18. Belgia

19. Japonia

20. Hong Kong

21. Taiwan

22. Franta

23. Malta

24. Spania

25. Slovenia

26. Republica Ceha