Aproximativ 60 dintre cei mai periculosi detinuti inchisi in 8 centre de maxima securitate din Marea Britanie, vor primi zilnic lectii individuale, in prezenta psihologilor specializati si a gardienilor inchisorii, in cadrul carora le vor fi predate tehnici meditative. Strategia a fost gandita si organizata cu scopul de a le stopa pornirile violente, scrie theguardian.com.

InchisoareFoto: captura Google

Un detinut aflat in centrul supraveghere atenta din cadrul penitenciarului HMP Wakefield este primul care va beneficia de cursul pentru reducerea stresului bazat pe tehnica "mindfulness", nume dat unei tehnici meditative influentata de o traditie budista veche de 2400 de ani.

Detinutii din cadrul inchisorii HMP Wakefield au comis o serie e crime si infractiuni in timpul petrecut dupa gratii, fiind ulterior repartizati in centre de izolare. Aceasta tehnica meditativa vine ca sprijin al metodelor de a anticipa incalcarea legii in penitenciare, fiind indicata pentru tratarea episoadelor depresive.

Tehnica este, de asemenea, folosita in unele scoli pentru a ii ajuta pe elevii practicanti sa se concentreze, cultivand autocontrolul si generand stari emotionale pozitive.

"Ideea este de a includem aceste tehnici de meditatie in programul zilnic al detinutilor din toate centrele noastre de supraveghere," a declarat Mark Campion, directorul pentru dezvoltarea strategica a grupului de inchisori de maxima securitate. "Exista 8 inchisori de inalta securitate, iar tehnica meditativa "mindfulness" va fi predata in toate aceste 8 centre drept unul dintre cele mai importante tratamente terapeutice pentru detinuti. Exista insa posibilitatea ca unii sa nu participe. Detinutii nu pot fi obligati. Tehnicile meditative pot fi deprinse numai in baza acordului personal," a adaugat acesta.

Desi nu exista certitudinea ca aceasta tehnica poate fi deprinsa in astfel de conditii, fiind in mod normal o practica exercitata in grup, studiile efectuate au aratat ca tehnica "mindfulness" poate inlatura si preveni recidivarea episoadelor depresive, atacurile de anxietate, reusind sa inlature aparitia gandurilor care indeamna la violenta.