Pastrarea evidentei timpului e vitala pentru multe "misiuni", cum ar fi cantatul la pian, tenisul si chiar si mentinerea unei conversatii. Oamenii de stiinta de la MIT si Universitatea Columbia au reusit sa explice modul in care neuronii pastreaza evidenta intervalelor temporale si cum le reproduc cu acuratete, potrivit Playtech.

Acestia au descoperit ca in cortexul lateral intraparietal(LIP), care are un rol vital in functiile senzoriale si motoare, se afla o metoda de masurare a timpului scurs. De asemenea, au demonstrat cum modelele neuronale ale acestui cortex coordoneaza apectele senzoriale si motorii ale contorizarii.

LIP este doar un nod intr-un circuit intreg care masoara timpul, potrivit lui Mehrdad Jazayeri, principalul autor al studiului publicat in Current Biology. "Nu as spune ca acest cortex parietal este temporizatorul. Ceea ce facem este sa cercetam principiile care explica modul in care evolueaza neuronii in timp si cum acest lucru e legat de comportament. Putem explica matematic ce se intampla", a explicat acesta.

Jazayeri este membru al MIT din 2013 si a inceput sa studieze cronometrarea creierului cu mult timp in urma. A inceput prin a testa abilitatea oamenilor de a masura si reproduce timpul folosind sarcina "pe locuri, fiti gata, start". In acel experiment, subiectul masura timpul dintre primul flash (pe locuri) si al doilea (fiti gata), apoi apasa butonul "start" la momentul potrivit. Din aceste studii, Jazayeri a descoperit ca oamenii nu masoara pur si simplu un interval si il reproduc ulterior. Mai degraba, dupa masurarea unui interval combina rezultatul (imprecis, de altfel), cu ideea a ceea ce ar fi trebuit sa fie acesta. Astfel, pe masura ce omul repeta actiunea respectiva in acelasi timp dat, va ajunge sa o cronometreze mai repede mintal.

Jazayeri crede ca pastrarea evidentei trecerii timpului depinde mai mult de circuitele creierului, care conecteaza structurile subcorticale precum talamusul, ganglionii bazali si cerebelul cu cortexul. LIP este mai degraba responsabil pentru contorizarea intervalului de reproducere. Urmatoarea etapa a studiului ar fi investigarea modului in care activitatea cerebrala si comportamentul se schimba in functie de asteptarile legate de intervalul de pregatire pentru executarea actiunii.

Citeste si:

Oamenii de stiinta cred ca au descoperit megastructuri construite de extraterestri

Aplicatii romanesti pe care trebuie sa le ai