Conform unui studiu efectuat recent de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Birmingham, dependenta de dispozitivele electronice ne afecteaza memoria, iar folosirea motoarelor de cautare ne slabeste capacitatea de a retine informatii, scrie bbc.com.

Amnezia digitalaFoto: Captura YouTube

Datele rezultate in cadrul acestui studiu arata ca din ce in ce mai multi oameni inlocuiesc apelul la memorie cu increderea in utilizarea tehnologiei si accesarea informatiilor necesare in mediul online.

Persoanele care erau obisnuite in urma cu cativa ani sa memoreze o serie de numere de telefon se afla in prezent in imposibilitatea de a retine chiar si cele mai utilizate numere de telefon, ale persoanelor apropiate.

In cadrul studiului au fost examinati circa 6000 de adulti din Marea Britanie, Franta, Germania, Spania, Belgia, Olanda si Luxemburg, iar mai mult de un sfert dintre acestia au declarat ca prima sursa de incredere pentru obtinerea de informatii este mediul online, la care apeleaza inainte de a recurge la memorie.

"Obisnuinta de a cauta informatii in mediul online ameninta formarea de noi amintiri si retinerea de noi informatii pe termen lung," sustine Maria Wimber, autoarea studiului.

Iata ce este ce este amnezia digitala si cum se manifesta.

Mai jos, in materialul video produs sub umbrela Ted, Michael Bruner vorbeste despre dezavantajele de care avem parte in era digitala si solutiile la care putem apela pentru a ne antrena memoria si a redeveni prezenti si constienti de ceea ce ne inconjoara, in incercarea de a ne trata de una dintre "cele mai raspandite boli ale secolului 21", amenzia digitala.