Prestigioasa echipa de dezbateri a Universitatii Harvard, detinatoarea titlului de campioana nationala in competitia de dezbateri academice din SUA si campioana mondiala in 2014, a pierdut o dezbatere amicala in fata unei echipe de detinuti de la o inchisoare de maxima securitate din New York, transmite The Guardian.

HarvardFoto: USER UPLOADED

Dezbaterea a avut loc la Eastern Correctional Facility din New York, o inchisoare de maxima securitate unde detinutii au posibilitatea sa urmeze cursuri predate de colegiul Bard, aflat in apropiere.

In cadrul inchisorii, detinutii au organizat un club de dezbateri care se bucura de popularitate. In cei doi ani de cand clubul a fost infiintat, detinutii de la Eastern Correctional Facility au batut echipe de la academia militara West Point si de la Universitatea din Vermont. Competitia cu West Point, care a devenit anuala, s-a dezvoltat intr-o rivalitate

In urma cu o luna, clubul a invitat echipa de Ivy League la o dezbatere amicala. Detinutii au trebuit sa apere afirmatia ca scolilor publice nu ar trebui sa li se permita sa respinga elevi ai caror parinti au intrat ilegal in SUA, si au venit cu argumente care nu au fost avute in vedere de echipa de la Harvard. Trei studenti de la Harvard au raspuns, iar un juriu neutru a declarat victoria detinutilor.

Dupa ce au pierdut, echipa de la Harvard a postat un comentariu pe Facebook:

"Sunt putine echipe in fata carora suntem mandri sa fi pierdut o dezbatere iar echipa fenomenal de inteligenta si elocventa cu care ne-am confruntat in acest weekend este una dintre ele. Suntem incredibil de recunoscatori colegiului Bard si Eastern Correctional Facility pentru munca pe care o fac si pentru organizarea acestui eveniment".

In jur de 15% din detinutii din Eastern Correctional Facility sunt inscrisi la cursurile predate, in mare parte, de Colegiul Bard. Potrivit directorului executiv al programului pentru inchisori organizat de Colegiul Bard, Max Kenner, absolventii isi continua adesea studiile la universitatile Yale si Columbia.