O formatiune noroasa multicolora a aparut saptamana aceasta deasupra statului american din America Centrala Costa Rica, iar filmarile facute de observatori au devenit rapid subiectul unor speculatii ce nu merita mentionate. Insa pentru oamenii de stiinta fenomenul nu este un mister si, cu siguranta, nici subiectul unor predictii despre sfarsitul lumii.

Misterul formatiunii noroase din Costa RicaFoto: Captura YouTube

Este vorba despre norul "pileus", uneori numit norul "capac", deoarece se formeaza in partea superioara a norilor "cumulus". Acestia apar in stadiul incipient al formarii unei furtuni, ca rezultat al condensarii vaporilor de apa, informeaza washingtonpost.com.

Fenomenul, cunoscut sub numele de formatiune noroasa irizata, a fost explicat de specialistii NASA inca din 2007, cand un eveniment similar a avut loc in America de Nord, de aceasta data, deasupra statului american Colorado: "Acesti nori sunt formati din picaturi mici de apa, dispuse uniform. Atunci cand soarele este in pozitia potrivita, ascuns aproape in totalitate de nori, lumina soarelui este difractata intr-o maniera armonioasa. Prin urmare, diferite culori vor fi vizibile din unghiuri diferite de observare a fenomenului," a declarat un specialist NASA, conform csmonitor.com.