Oamenii de stiinta de la Universitatile din Edinburgh si Dundee au descoperit o proteina ce poate fi utilizata pentru a crea inghetata care se topeste mai greu decat inghetata obisnuita. Proteina actioneaza prin legarea ingredientelor folosite in producerea inghetatei, dand nastere unei paste de o consistenta asemanatoare cu cea a budincii, conform theguardian.com.

InghetataFoto: MorgueFile.com

Proteina descoperita, numita BslA, va fi disponibila pe piata in urmatorii 5 ani si va putea fi folosita la producerea dulciurilor cu un continut caloric scazut, spun cercetatorii.

"Suntem incantati de potentialul pe care acest nou ingredient il are pentru imbunatatirea calitatii dulciurilor, spre avantajul producatorilor si bucuria consumatorilor," a declarat profesorul Cait MacPhee de la Universitatea din Edinburgh.

Echipa de cercetatori a obtinut proteina in urma unui studiu ce avea ca subiect bacteriile care sunt considerate a fi benefice organismului.

"A fost distractiv sa ajungem la aceste rezultate in urma unui studiu care avea drept scop folosirea acestei proteine pentru producerea de bacterii bune pentru organismul uman," a declarat cercetatorul Nicola Stanley-Wall de la Universitatea din Dundee.