Elon Musk, Stephen Hawking, Noam Chomsky, împreună cu sute de cercetători din domeniul inteligenței artificiale cer interzicerea la nivel mondial a producției armelor autonome ce folosesc inteligența artificială, avertizând că fabricarea acestora ar putea duce la o cursă a înarmării la nivel mondial, conform nytimes.com.

RobotFoto: Captura YouTube

Într-o scrisoare ce a fost prezentată în cadrul Conferinței Internaționale pentru Inteligența Artificială, care a avut loc ieri, 27 iulie, la Buenos Aires, semnatarii au susținut că dezvoltarea roboților capabili să caute și să distrugă anumite ținte independent de controlul uman este posibilă mai recent decât am fi putut crede, ” în termen de câțiva ani, și nu zeci de ani” și dacă nu oprim acest lucru, va fi numai o chestiune de timp până astfel de arme vor ajunge pe mâinile teroriștilor.

Spre deosebire de tehnologiile existente în prezent, cum sunt dronele folosite de către armată, care presupun controlul și deciziile oamenilor ce le pilotează, armele autonome vor putea căuta și distruge anumite obiective pe cont propriu.

Este îngrijorător faptul că, spre deosebire de armele nucleare, cele autonome pot fi realizate din materii prime deținute de toate puterile militare, ceea ce le face mai ușor de produs în masă, susțin autorii scrisorii.

"Dacă una dintre marile puteri militare apucă să dezvolte arme autonome ce folosesc inteligența artificială, o cursă a înarmării la nivel mondial este practic inevitabilă, iar punctul final al acestei traiectorii tehnologice este evident: armele autonome vor deveni Kalașnikovul de mâine”, este menționat în scrisoare.

Inteligența artificială este, probabil, cea mai mare amenințare pentru existența umană, a declarat Elon Musk în cadrul conferinței, iar Stephen Hawking a spus că deși dezvoltarea inteligenței artificiale este cel mai mare eveniment din istoria omenirii, ar putea fi, din păcate, și ultimul.

În scrisoare este menționat că inteligența artificială reprezintă un potențial pentru omenire, putând ajuta în lupta împotriva bolilor, în acțiuni de salvare, însă o eventuală asociere cu sistemele de armament ar putea declanșa o reacție care ne îngrădește progresul.

Printre semnatarii scrisorii îi găsim și pe Steve Wozniak, cofondator al companiei Apple, lingvistul și filosoful american Noam Chomsky și Demis Hassabis, directorul executiv al companiei ce activează în domeniul inteligenței artificiale, Google DeepMind.