Mai mult de 100.000 de francezi au semnat o petiție împotriva închiderii unei plaje de pe Riviera franceză, care a fost ocupată de regele Arabiei Saudite pentru a își petrece vacanța privată. Petiția a fost înaintată pentru ca plajele din regiunea Vallauris să fie disponibile pentru toți oamenii, conform bbc.com.

HotNews.roFoto: Hotnews

Autoritățile locale au interzis ieri accesul pe plaja La Mirandole pentru a împiedica adunarea protestatarilor în zona în care urma să ajungă regele Salman al Arabiei Saudite, pentru a își petrece o vacanță privată timp de 3 săptămâni.

Regele saudit și anturajul său de aproximativ 1.000 de persoane au aterizat ieri pe aeroportul din Nisa. Salman și oamenii săi apropiați sunt cazați la o vilă situată între Antibes și Marseille, în timp ce aproximativ alți 700 de oameni ce fac parte din grupul regelui sunt cazați în alte câteva hoteluri din Cannes.

Michel Chevillon, președintele unei asociații a managerilor de hotel din Cannes, a declarat că vizita regelui saudit a fost "o veste bună" pentru lanțurile hoteliere și economia locală.

"Aceștia sunt oameni cu o mare putere de cumpărare", a declarat acesta. Cu toate acestea, închiderea unei secțiuni de plajă a indignat mulți rezidenți locali. "Să nu uităm că această zonă naturală, la fel ca restul plajelor, este o proprietate publică ce trebuie să fie disponibilă în beneficiul tuturor: rezidenți, turiști, francezi sau străini. Cerem ca statul să garanteze principiul fundamental al egalității tuturor cetățenilor în fața legii", este menționat în petiție.

Primarul regiunii Vallauris, Michelle Salucki, i-a scris președintelui francez, Francois Hollande, în semn de protest pentru munca neautorizată efectuată pe plaja publică, întrucât în zona rezervată a fost turnată o platformă de ciment pentru construirea unui lift până la vila unde este cazat regele saudit. "Înțelegem motivele de securitate și interesul națiunii, dar nu suntem de acord cu nesupunerea în fața legilor țării", afirmă primarul în rândurile adresate președintelui.

"Este normal să fie asigurată securitatea în zona în care este cazat regele saudit, dar nu ar trebui să ne fie interzis accesul pentru a face o baie”, a declarat o femeie pentru presa locală în urma împrejmuirii zonei rezervate pe o distanță de 300 de metri pe mare.