Noi informatii despre o specie bizara de mamifer cu dintii rosii, care a trait in spatiul Transilvaniei in urma cu 70 de milioane de ani, au fost aduse recent de paleontologul Vlad Codrea, de la Facultatea de Biologie si Geologie a Universitatii Babes-Bolyai, care a analizat-o impreuna cu Thierry Smith, paleontolog al Institutului Regal de Stiinte Naturale din Belgia, potrivit Playtech.

Mamiferul cretacicFoto: Playtech

Mamiferul multituberculat cretacic Barbatodon transylvanicus prezinta o concentratie surprinzator de ridicata de fier, mai ales in incisivi si molari, ceea ce confera dintilor lor o culoare rosu-sangerie. Potrivit Agerpres, este cel mai vechi mamifer cu dintii rosii cunoscut pana in prezent, iar craniul aproape intreg, descoperit de Vlad Codrea, fosila de mamifer este in cea mai buna stare de conservare dintre cele gasite in Europa si care sa dateze din Cretacicul terminal.

"Mamiferul avea aspectul si dimensiunea unui sobolan actual, desi nu exista nicio inrudire directa intre aceste animale. Aceasta compozitie particulara a smaltului dentar o interpretam ca o adaptare pentru o hrana mai "", posibil graunte, care solicita dinti mai rezistenti. Si la alte mamifere din acest grup se cunosc dinti cu o coloratura rosie, dar nu din Mezozoic. Acesta ar fi primul astfel de caz", a explicat Vlad Condrea.

"Cu ajutorul analizei spectrometrice am putut observa ca smaltul avea in compozitie o concentratie de 6,88 la suta fier, ceea ce conferea dintilor o protectie la uzura. Acest lucru era deosebit de important pentru ca acestui mamifer nu ii crestea un alt set de dinti", a explicat si Thierry Smith, potrivit unui comunicat transmis de Institutul Regal de Stiinte ale Naturii din Bruxelles.

Micutul mamifer cu dintii rosii descoperit in Transilvania facea parte din Ordinul Multituberculatelor, al carei nume vine de la suprafata mamelonara a premolarilor si molarilor lor. Acest grup de animale a supravietuit extinctiei in masa, care a avut loc la finalul Cretacicului, acum 65 de milioane de ani, potrivit Playtech.

Citeste si:

Desenele copilariei tale sunt mult mai destepte decat par. Acest video iti explica de ce

Cat de departe a ajuns omenirea cu explorarea spatiului