Ce se intampla in creierul nostru cand suferim o deceptie?

de G.T.     HotNews.ro
Marţi, 21 iulie 2015, 15:07 Magazin

Creier
Foto: MorgueFile.com
După o despărțire fiecare dintre noi este tulburat psihic, iar aceasta este o formă specifică de nebunie: anumite sisteme neuronale sunt în conflict în ceea ce specialiștii numesc reversul procesului de a te îndrăgosti. Iată cum este explicat acest proces din perspectiva neuroștiinței, conform gizmodo.com. De ce doare cand suferim din dragoste?

Suntem dependenți de dragoste și din acest motiv, indiferent cât de mult sau puțin a durat o relație amoroasă, despărțirea aduce creierul într-o stare ce seamănă aceleia de la începutul relației. Tot ceea ce ne amintește de acea persoană, o fotografie, locurile în care am fost împreună, gesturi și alte lucruri aleatorii, declanșează activitatea neuronală din nucleul caudat și din mezencefal, părți ale sistemului nervos central responsabil pentru activitățile neuronale compensatorii. Aceste părți ale creierului au fost observate în experimentele de testare a activității cerebrale prin imagistică fMRI, atunci când medicii le expuneau pacienților fotografii cu persoana iubită. De asemenea, aceste părti ale creierului sunt cele care răspund și la dozarea cu nicotină și cocaină.

Activarea neuronilor responsabili de nevoia pentru a primi recompensă duc la producerea unei cantități mai mari de dopamină, care activează, la rândul ei, circuitele neuronale ce provoacă dependența și dorința de a obține mai mult din acel lucru care produce plăcere. În cazul de față, este vorba despre dorința de a obține atenția persoanei iubite.

Lucy Brown, cercetătoare în domeniul neuroștiinței la Intitutul Einstein de Medicină, spune că motivația de a obține recompense emoționale este mult mai extremă în cazul unei despărțiri amoroase, decât în cazul unei respingeri sociale, deoarece relațiile de dragoste activează zonele centrale ale creierului. "Respingerea amoroasă este un lucru ce implică o schimbare majoră a vieții și implică sisteme neuronale care sunt la același nivel de importanță cu cele responsabile pentru senzația de foame sau de sete," a declarat Lucy Brown.

În urma altor două studii recente s-a constatat că în cazul unei despărțiri au loc activități cerebrale și în regiunile creierului care dețin controlul asupra stresului și modului în care organismul reactionează la durerea fizică. Din moment ce creierul controlează întregul corp, activitățile acestor regiuni neuronale duc la declanșarea unei avanlanșe de fenomene: eliberarea hormonilor de stres care afectează inima, sistemul digestiv, chiar și sistemul imunitar. În unele cazuri extreme stresul poate slăbi inima, ducând la insuficiență cardiacă, care poate duce, mai departe, la deces.

Din fericire, aceste tipuri de reacții extreme la stres sunt rare, însă boala ”inimii frânte” poate dura de la 6 luni la 2 ani, iar durerea resimțită este parte din procesul natural de vindecare, susține Lucy Brown.
Cum vede unul dintre cei mai cunoscuti astronomi relatia dintre stiinta si Dumnezeu, ideea de a coloniza planeta Marte si cautarea vietii extraterestre

Una dintre cele mai importante descoperiri din istoria astronomiei a fost facuta acum jumatate de secol de catre doi oameni cu un telescop. Acest lucru nu mai este posibil in prezent, cand proiectele stiintifice sunt mari si costisitoare, a spus la Timisoara, Robert Wilson, laureat al premiului Nobel in 1978 pentru o descoperire care a consacrat teoria Big Bang. Wilson a acordat un interviu pentru HotNews.ro si vorbeste despre stiinta si divinitate, despre proiectul nebunesc al lui Elon Musk pentru Marte si despre rolul norocului in stiinta. Wilson a fost invitat in Romania de compania Honeywell pentru a le vorbi studentilor interesati de o cariera in stiinta si inginerie.


​VIDEO Elon Musk a prezentat "tigle solare" gandite pentru acoperisurile caselor ecologice

​Elon Musk, carismaticul sef al Tesla Motors, a prezentat la Los Angeles tiglele care au panouri solare incorporate, ca parte a unei tendinte de diversificare a activitatilor companiilor conduse de celebrul antreprenor. Musk spune ca aceste tigle fac parte din "viitorul integrat" impreuna cu masina electrica si de bateria de perete Powerwall, viitorul in care casele pot deveni independente energetic.


​VIDEO Intre Dubai si Abu Dhabi s-ar putea construi un sistem ultra-rapid de transport Hyperloop, cu viteze maxime de peste 1.000 km/h

​Hyperloop One, una dintre cele doua companii care vor sa construiasca un sistem de transport prin tuburi speciale ce ar permite viteze de 1.000 km/h, a semnat o intelegere si va face un studiu de fezabilitate in Emiratele Arabe. Studiul de fezabilitate va fi gata in 2017 si, daca rezultatul va fi pozitiv, calatoria de aproape 150 km dintre Dubai si Abu Dhabi ar putea dura 12 minute. Planurile cele mai optimiste implica si prelungirea liniei pana in Riad, dupa 2030. Ideea Hyperloop a fost prezentata in 2013 de Elon Musk, dar inca nu exista in lume niciun sistem functional.
6585 vizualizari

Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version