Un robot al Institutului de Politehnică din New York a rezolvat un puzzle similar cu cel numit “Înțelepții împăratului”, demonstrând că deține conștiință de sine, scrie independent.co.uk.

Puzzle-ul sună în felul următor: Împăratul chemă la curtea sa 3 cei mai înțelepți oameni din lume pentru un test în urma căruia unul va fi ales înțeleptul împăratului. Acesta a ordonat ca fiecare dintre înțelepți să poarte o pălarie pe cap, albă sau albastră, astfel încât fiecare dintre ei să poată vedea pălăriile celorlalți, dar nu și pe a sa. De asemenea, regele a mai spus că trebuie să fie cel puțin un înțelept ce poartă o pălarie albastră, așa încât puteau fi una, două sau trei pălării albastre. Impăratul a declarat că cel ce se va ridica primul și își va anunța culoarea pălăriei pe care o poartă va deveni noul său sfătuitor.

Specialiștii în știința robotică de la Institutul de Politehnică Ransselaer din New York au adaptat puzzle-ul de mai sus pentru testarea a trei roboți. La doi dintre aceștia li s-a spus că le-a fost administrată o pastilă care îi împiedică să vorbească, înainte ca toți trei să fie întrebați care dintre ei poate vorbi. Prima dată aceștia au răspuns "Nu știu", însă ulterior, când numai unul dintre ei a făcut un zgomot, robotul în cauză și-a auzit propria voce și a spus "Acum știu".

Oamenii de știință au declarat că trecerea acestui test simplu este cu greu un semn al prezenței conștiinței de sine, însă rezolvarea testelor de acest fel îi va ajuta pe roboți să deprindă, de-a lungul timpului, abilități prin care se pot diferenția de restul roboților și datorită cărora vor fi din ce în ce mai utili omenirii.

“Ce încearcă oamenii de știință să facă este să găsească probleme filosofice interesante și să dezvolte roboții ce pot rezolva astfel de probleme,” a declarat John Sullins, profesor de filosofia tehnologiei la Universitatea Sonoma State din California.