Un studiu care a apărut de curând în publicația științifică American Anthropologist arată că din 168 de societăți de culturi diferite numai 46% practică sărutul din romantism, conform dailymail.co.uk.

SarutFoto: USER UPLOADED

Potrivit studiului, mai putin de jumătate din totalul societăților contemporane practică sărutul pentru a își exprima dorința sexuală, restul considerând acest act ca fiind unul respingător.

Datele arată că sărutul este o obișnuință care lipsește în 15 din 33 de societăți culturale din America de Nord, în 10 țări din 27 de pe teritorul Asiei și în 3 din 10 țări din Europa.

William Jankowiak, antropolog în cadrul Universității din Nevada, Las Vegas, susține că sărutul este o obișnuiță pe care o deprindem, un comportament pe care l-am preluat de la societățile occidentale și care a fost transmis din generație în generație.

Oamenii de știință au vrut să afle dacă există și alte diferențe între societățile care practică sărutul și cele care consideră această obișnuiță ca fiind dezgustătoare. Aceștia au descoperit că există o legătură directă între prezența sărutului în cadrul unei societăți culturale și nivelul de stratificare al societății, sărutul fiind prezent în societățile mai complexe.

Buzele sunt una dintre cele mai sensibile părți ale corpului, cu receptori senzoriali aflați în legătură directă cu creierul. În acest sens, oamenii de știință au arătat că sărutul ajută la reducerea nivelului de cortizol din creier, cunoscut a fi hormonul care favorizează stresul, și creșterea hormonului oxitocină, numit și hormonul fericirii, așa încât această practică este benefică pentru sănătatea noastră. Sărutul este, însă, o practică nouă, din punct de vedere al evoluției omenirii, moștenită de la predecesorii nostri și folosită ca modalitate de a ne apropia de o altă persoană, a declarat William Jankowiak pentru BBC.