Organismul uman este o mașină biologică impresionantă, dar care reacționează imprevizibil în diferite situații. Videoclipul de mai jos explică, pe scurt, ce se întâmplă cu corpul nostru atunci când vorbim în fața unui public, scrie gizmodo.com

Teama de a vorbi in publicFoto: Captura YouTube

e-ai intrebat vreodată de ce intri în panică în diverse situații sociale, spre exemplu atunci când trebuie să ții un discurs în fața unei audiențe? În astfel de situații inima îți bate din ce în ce mai tare, stomacul ți se strânge, devii palid, iar discursul tău este lipsit de vlagă. Corpul se blochează și se instalează atitudinea ce poartă numele de "luptă sau fugă".

Acest instinct a fost transmis de-a lungul evoluției omenirii și este unul dintre puținele moșteniri pe care le avem de acum sute de mii de ani, când această atitudine era cea mai utilă armă în contextul sălbatic de trai.

În zilele noastre însă, în contextul social în care suntem nevoiți să vorbim în public, astfel de reacții nu fac decât să ne încurce. Dar în sălbăticie, când strămoșii noștri întâlneau un animal de pradă, întregul organism îi ajuta să fie capabili să îl vâneze, ori să fugă cât mai repede posibil.

De aceea, creierul uman a dezvoltat o modalitate de a porni instant acțiunea glandelor suprarenale pentru a produce hormonii numiți cortisol și adrenalină, care pregătesc corpul pentru luptă și sporesc viteza de alergare pentru salvarea vieții.