Inițial folosite de stenografi și jurnaliști, casetofoanele portabile au intrat rapid în industria muzicală încă din anii '70, fiind înlocuite, circa 20 de ani mai târziu, de mp3-urile portabile, datorită apariției compact discurilor.

Cum reactioneaza copiii cand vad un walkmanFoto: Captura YouTube

In videoclipul de mai jos sunt surprinse încercările unor copii din ziua de astăzi de a folosi un walkman și de a răspunde la întrebarea: ce este un walkman?, conform businessinsider.com

Dispozitivele de tip walkman au fost inventate de compania Philips în 1962 și au fost folosite inițial de stenografi și jurnalisti ca dispozitive pentru înregistrare. În ceea ce privește utilizarea acestora în industria muzicală, primul casetofon produs pentru utilizarea la scara largă pentru înregistrarea și redarea melodiilor a fost produs de Sony și lansat în Tokyo pe 01 iulie, 1979.

Folosirea casetelor pe piața muzicală a început să scadă odată cu apariția și creșterea popularitatii compact discurilor (CD-uri), datorită calității superioare de redare a sunetului. În 2002 vânzările CD-urilor au atins punctul culminant, cu o cotă de piață de 95,5 procente, ducând la renunțarea folosirii casetelor audio și walkman-urilor în scopuri muzicale.