Un studiu publicat recent în revista Current Zoology sugerează că orice animal care este capabil să simuleze un comportament și să conceapă ideea de viitor are conștiință de sine.

Este constiinta o caracteristica strict umana?Foto: MorgueFile.com

Conștiința este, în general, descrisă ca fiind o caracteristică strict umană, însă acest studiu efectuat de cercetătorii Universității din Warwik, Marea Britanie, susține că această caracteristică este prezentă la mai multe animale, informează independent.co.uk.

"Perspectiva pe care ne-o dă acest studiu este că animalele care sunt capabile să simuleze acțiunile lor viitoare trebuie să fie capabile să distingă între acțiunile imaginate și cele care sunt traite în prezent", a declarat unul dintre autorii studiului, profesorul Thomas Hills.

"Studiul ne ajută să răspundem la o întrebare foarte veche: sunt capabile animalele să aibă cunoaștere de sine? Primul nostru obiectiv a fost să interpretăm cele mai recente dovezi din științele neuronale, confom cărora animalele se pot proiecta în viitor. Ceea ce am concluzionat este că, pentru a face acest lucru, ele trebuie să aibă conștiință și, prin urmare, oamenii nu sunt singurele vietăți capabile de auto-conștientizare”, a adăugat profesorul.

Afirmațiile sunt destul de șocante, întrucât pretind să răspundă uneia dintre cele mai importante probleme metafizice, însă, cu toate astea, nu descriu felul în care animalele percep experiența lor de viață și cu siguranță că nivelul lor de conștientizare nu se ridică la cel caracteristic oamenilor, așa încât rezultatele studiului au de-a face în continuare cu obiecțiile scepticilor.​