Performantele cognitive ale copiilor sunt influentate de gradul de poluare si de mediul in care traiesc

de G.T.     HotNews.ro
Miercuri, 17 iunie 2015, 12:39 Magazin

Copil in parc
Foto: MorgueFile.com
​Cercetătorii din Barcelona au descoperit că mediul în care cresc copiii are o legătură directă cu dezvoltarea capacităților lor cognitive, informează dailymail.co.uk.

Un grup de cercetători spanioli au efectuat o serie de experimente pentru testarea atenției și memoriei pe un grup de 2.500 de elevi și au asociat rezultatele testelor cu datele obținute prin satelit pentru a calcula expunerea acestora la mediul natural. Testele au aratat faptul că elevii care au crescut în apropierea spațiilor verzi sau în apropierea apelor sunt cu aproximativ un an mai avansați în dezvoltarea lor mentală decât aceia care au crescut într-un mediu aglomerat urban.

Autorii studiului susțin că abilitățile de gândire sunt influențate, într-un procent ce variază între 20 și 65%, de poluarea atmosferică și expunerea la mediul natural. Aceștia au adăugat că studiul efectuat nu a ținut seama de statutul social al familiilor și nici de veniturile lor.

"În urma studiului am descoperit o asociere benefică între expunerea la spațiul verde și dezvoltarea cognitivă în rândul elevilor, care a fost parțial mediată de reducerea expunerii acestora la aerul poluat", a declarat unul dintre cercetători.

 "Aproximativ jumătate din populația lumii trăiește în orașe și se estimează că până în anul 2030, 3 din 5 persoane vor trăi în mediul urban, în întreaga lume. Zonele urbane sunt caracterizate de o rețea de infrastructuri artificiale, ce au un nivel crescut de poluare și porțiuni reduse de spații verzi. Expunerea copiilor la factorii poluanți, cum ar fi aerul urban și zgomotul, a fost asociată cu efectele negative ale dezvoltării lor cognitive. Descoperirile noastre arată că un mediu natural, compus din spații verzi și spații situate în apropierea apelor, are un impact benefic pentru dezvoltarea cognitivă, iar o parte din acest efect rezultă din protecția împotriva factorilor poluanți, caracteristici mediului urban”, a declarat unul dintre cercetătorii Centrului de Epidemiologie și de Cercetare a Mediului Înconjurător din Barcelona.
Cum vede unul dintre cei mai cunoscuti astronomi relatia dintre stiinta si Dumnezeu, ideea de a coloniza planeta Marte si cautarea vietii extraterestre

Una dintre cele mai importante descoperiri din istoria astronomiei a fost facuta acum jumatate de secol de catre doi oameni cu un telescop. Acest lucru nu mai este posibil in prezent, cand proiectele stiintifice sunt mari si costisitoare, a spus la Timisoara, Robert Wilson, laureat al premiului Nobel in 1978 pentru o descoperire care a consacrat teoria Big Bang. Wilson a acordat un interviu pentru HotNews.ro si vorbeste despre stiinta si divinitate, despre proiectul nebunesc al lui Elon Musk pentru Marte si despre rolul norocului in stiinta. Wilson a fost invitat in Romania de compania Honeywell pentru a le vorbi studentilor interesati de o cariera in stiinta si inginerie.


​VIDEO Elon Musk a prezentat "tigle solare" gandite pentru acoperisurile caselor ecologice

​Elon Musk, carismaticul sef al Tesla Motors, a prezentat la Los Angeles tiglele care au panouri solare incorporate, ca parte a unei tendinte de diversificare a activitatilor companiilor conduse de celebrul antreprenor. Musk spune ca aceste tigle fac parte din "viitorul integrat" impreuna cu masina electrica si de bateria de perete Powerwall, viitorul in care casele pot deveni independente energetic.


​VIDEO Intre Dubai si Abu Dhabi s-ar putea construi un sistem ultra-rapid de transport Hyperloop, cu viteze maxime de peste 1.000 km/h

​Hyperloop One, una dintre cele doua companii care vor sa construiasca un sistem de transport prin tuburi speciale ce ar permite viteze de 1.000 km/h, a semnat o intelegere si va face un studiu de fezabilitate in Emiratele Arabe. Studiul de fezabilitate va fi gata in 2017 si, daca rezultatul va fi pozitiv, calatoria de aproape 150 km dintre Dubai si Abu Dhabi ar putea dura 12 minute. Planurile cele mai optimiste implica si prelungirea liniei pana in Riad, dupa 2030. Ideea Hyperloop a fost prezentata in 2013 de Elon Musk, dar inca nu exista in lume niciun sistem functional.
2049 vizualizari

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică