Știința de proiectare a roboților a înregistrat o evoluție spectaculoasă in ultimii ani, însă un concurs între roboți, organizat recent în Statele Unite a demonstrat că în știința robotică este loc de îmbunătățiri.

RobotiFoto: Captura YouTube

Competiția a avut loc weekendul trecut în Pomona, California, fiind organizată de DARPA Robotics Challenge, care a găzduit cele 23 de echipe participante.

În videoclipul de mai jos puteți vedea cele mai amuzante căzături din competiție, deși eșecul roboților în îndeplinirea sarcinilor nu a fost pentru spectatori un motiv de distracție.

"Acești roboți imenși sunt construiți de metal, ceea ce ar putea crea teamă și anxietate în rândul spectatorilor. În schimb, am auzit numai exclamații de empatie în momentele în care roboții au eșuat și strigăte pline de entuziasm pentru reușitele acestora", a declarat Gill Pratt, organizatorul competiției. Este un lucru extraordinar care ne arată că roboții nu sunt buni numai la preluarea sarcinilor tehnice îndeplinite de oameni, ci și la stabilirea relațiilor de apropiere dintre aceștia, a adăugat organizatorul evenimentului.

Locul I, în valoare de 2 milioane de dolari, a fost ocupat de echipa din Coreea de Sud, care a intrat în competiție cu robotul DRC-Hubo, special conceput pentru a se ocupa de sarcini de salvare în cazul dezastrelor naturale.