Este rational sa mintim?

de G.T.     HotNews.ro
Vineri, 12 iunie 2015, 20:00 Magazin

Minciuna
Foto: Tristan Schmurr
Un proverb spune că uneori minciuna prețuiește mai mult decât un adevăr nespus la locul lui, însă este minciuna o strategie buna pentru relațiile noastre sociale? Interviul 60-Second Science prezintă aspectele care stau în spatele comportamentului mincinos, conform scientificamerican.com

Toată lumea minte la un moment dat, însă majoritatea oamenilor se consideră onești și sinceri. Așadar, de ce ne angajăm uneori în comportamente mincinoase, păcălindu-ne singuri? Și este rațional să ne purtăm astfel?

Dan Ariely, profesor de psihologie și economie comportamentală în cadrul Universității Duke din Statele Unite, dar și partener fondator al organizației BeWorks – care se ocupă de expertize comportamentale în mediul afacerilor – a răspuns întrebărilor de mai sus în interviul menționat.

Diferențele de nuanță dintre o minciună inofensivă și una gravă sunt mai importante decât credem. Abilitățile noastre de a ne interpreta acțiunile ne fac să fim de părere că suntem, în esență, cinstiți, indiferent cât de mult ne-am abate de la valorile noastre de bază. Dar numai pentru că avem capacitatea să raționalizăm lipsa de onestitate nu înseamnă că ne comportăm rațional.

Inventand tot felul de minciuni am putea să ne salvăm dintr-o situație jenantă, însă astfel de fapte pot avea repercusiuni mai grave pentru viitorul nostru, afirmă Dan Ariely. Așa încât, data viitoare când ne regăsim într-o situație din care considerăm că ne putem salva printr-o minciună, am putea să ne gândim că miniuna se va întoarce la un moment dat împotriva noastră.

Profesorul Dan Ariely lucrează în prezent la crearea unui documentar numit (Dis)Honesty în care va prezenta cazuri reale de înșelăciune, corupție, fraude și alte tipuri de minciuni care merg pe linia cercetărilor sale științifice.1363 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

Invatamantul profesional a fost vazut in Romania ca o optiune care nu iti ofera foarte multe perspective de viitor. Astfel, foarte multi parinti si elevi prefera calea liceului si apoi a unei facultati care, de cele mai multe ori, produce someri pe banda rulanta.
(Sondaj sustinut de Asociatia Nationala a Industriei Textilelor din Romania)
1. Sunteti pro sau contra invatamantului profesional din Romania?
(Un singur răspuns posibil)
 • Pro - mi se pare o alternativa buna
 • Contra - nu iti ofera prea multe posibilitati profesionale pe piata muncii
 • Nu ma intereseaza, oricum voi trai pe banii parintilor
2. Considerati ca scoala profesionala ar putea fi o solutie pe termen mediu si lung pentru reducerea somajului?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
3. Considerati viabila alegerea unei scoli profesionale in detrimentul unui liceu, mai ales in zonele unde economia nu este foarte diversificata?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
4. Credeti ca este mai utila o scoala profesionala axata pe domenii unde exista o lipsa acuta de personal calificat sau o universitate care produce pe banda rulanta absolventi intr-un domeniu fara cautare pe piata muncii?
(Un singur răspuns posibil)
 • O scoala profesionala - sanse mai mari de angajare
 • Universitatea ramane universitate - diploma e importanta
 • Nu stiu, nu ma intereseaza


Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri