Lucrând la proiectul de arhivare digitală a colecțiilor stiințifico-fantastice deținute de Biblioteca Universității New Brunswick din Canada, un angajat a descoperit scenariul original Star Wars și a ajutat la deslușirea celei mai disputate scene din film, conform businessinsider.com

Star WarsFoto: Captura YouTube

Scenariul gasit este al patrulea proiect al filmului și este însemnat cu data de 15 martie 1976, cu aproximativ un an înainte de lansarea oficială.

Parcurgerea acestui scenariu a ajutat la soluționarea problemei, discutate printre fanii filmului, regăsită în faimoasa scenă a confruntării dintre Han Solo (Harrison Ford) și Greedo, care îi cere lui Han banii pe care acesta îi datora lui Jabba. Din confruntare Han iese victorios, însă subiectul disputei este dacă Han sau Greedo a tras primul foc.

Din scena filmului din 1977 este dificil de spus cine a tras primul foc și nici următoarele versiuni ale filmului nu au ajutat la rezolvarea acestei dileme. În versiunea din 1997 scena a fost modificată pentru a părea că Han a acționat în legitimă apărare.

"Pe baza scenariului pot să spun cu certitudine că Han a fost cel care tras focul", declară angajatul bibliotecii pentru postul canadian de televiziune CBC.