​Sri Joseph Pairin, un oficial din Malaysia, a declarat că mișcarea seismică a fost cauzată de un grup de 10 turiști care s-au dezbrăcat la poalele Muntelui Kinabalu cu câteva săptămâni în urmă, conform buzzfeed.com.

Politicianul Tan Sri Joseph Pairin spune că acest cutremur este confirmarea faptului că Muntele Kinabalu este sacru, iar oamenii nu îl pot explora după libera voință. „Trebuie să luăm aceste evenimente ca pe o amintire a faptului că obiceiurile și credințele locale trebuie să fie respectate”, afirmă Joseph Pairin, convins de conexiunea evenimentelor.

Poliția locală a întocmit un raport, pentru reținerea turiștilor, prin care s-a constatat că în data de 30 mai un grup de 10 turiști din Olanda, Germania și Canada a stârnit mânia localnicilor din apropierea Muntelui Kinabalu, pozându-se goi pe traseul de coborâre al muntelui. De asemenea, raportul descrie că aceștia au răspuns nepoliticos atunci când un localnic i-a mustrat pentru gestul lor.

Consulatul canadian din Malaysia oferă asistență în acest proces care va fi intentat împotriva turiștilor în zilele care urmează.