Locuitorii situați de-a lungul râului Curanja, din Peru, au observat prezența unui trib izolat, ai cărui membri duc un trai rudimentar în Jungla Amazoniană. Revista Science a realizat o cercetare în aceste locuri pentru a afla de ce acești oameni trăiesc izolați de lumea dezvoltată și pentru a stabili legături ce le pot ușura viata, informează news.sciencemag.org.

Trib izolat Foto: Captura YouTube

Tribul de indigeni care vânează și plantează manioc, planta tropicală din care se extrage tapioca, sunt convinși că nu sunt singuri în acele locuri. Cel mai în vârstă membru al tribului își amintește că în copilărie a crescut liber, fără haine, hrănindu-se cu bunurile Pădurii Amazoniene. Urmașii lui, însă, au ales în mod deliberat să se izoleze de restul lumii.

În prezent, sătenii ce trăiesc pe malurile râului Curanja au raportat mai mult decât simpla observare a unor semne de existență a tribului indigen, chiar prezența acestora în apropierea locuințelor. "Încă din 2011 au existat incidente frecvente cu cei dezbracati", declară Delicia Roque Samuel, în vârstă de 42 de ani. Încă de anul trecut, spun sătenii, au fost observați când furau banane, iar în perioada alegerilor regionale, din octombrie 2014, oamenii din satele vecine au fost jefuiți.

Sătenii își înțeleg vecinii indigeni, spunând că aceștia mai degrabă culeg fructele, decât fură, însă în ultima perioadă situația s-a agravat, iar localnicii din Curanja încep să își piardă răbdarea, așa încât o intervenție la locul faptelor pentru a facilita legătura tribului izolat cu societatea dezvoltată este de dorit.

Istoria arată, însă, cum astfel de intervenții ar putea face mai mult rău. Evenimentele istorice care s-au întâmplat de-a lungul râului Curanja sunt cunoscute începând cu cele petrecute în anul 1492, an în care era estimată existența a 50 milioane de nativi indigeni, care între timp au pierit, iar culturile acestora fost distruse.

Specialiștii antropologi caută soluții de legătură cu aceste populații izolate, care să minimalizeze posibilele riscuri de transmitere a unor viruși, dar care să poată facilita pentru aceștia alimente si medicamente. În acest sens, “triburile izolate sunt populate de cei mai vulnerabili oameni din lume", afirmă Beatriz Huertas, antropolog specializat pe studiul populațiilor indigene.