Stephen Hawking a declarat că ar avea în vedere sinuciderea asistata, dacă ar considera că nu mai poate avea o contribuție științifica și ar deveni o povară pentru cei din jur, intr-un interviu pentru BBC, conform theguardian.com.

Stephen HawkingFoto: AGERPRES

Însă Hawking susține că mai are mult de lucru pe plan științific, în ciuda stadiului avansat al bolii sale. “Aș lua în considerare sinuciderea asistată numai dacă aș fi supus unor dureri imposibil de suportat, ori dacă aș avea convingerea că nu mai pot avea o contribuție pe plan științific și sunt numai o povară pentru cei din jur”.

Hawking și-a exprimat, de asemenea, opinia în ceea ce privește subiectul care a născut dintotdeauna controverse: sinuciderea asistată de medici. “A menține pe cineva în viață împotriva voinței sale este cea mai mare ofensă pe care o poate primi o persoană”, susține Hawking.

În 2014, într-un alt interviu pentru BBC, Hawking a declarat că în anii 1980 după operația de traheostomie a avut o tentativă de suicid, încercând să își țină respirația. “Cu toate acestea, reflexul de a respira a fost prea puternic”, declară acesta.

Omul de știință și-a exprimat regretul că nu mai este capabil să comunice cu ușurință cu colegii și fanii săi si a adăugat că este o fire timidă, care întâmpină dificultăți în comunicare. Pe plan științific, însă, planurile sale sunt foarte ambițioase. “Nu am de gând să mor înainte de a descoperi cât mai mult din universul care ne înconjoară", a spus el.