Ar putea o aplicație pentru smartphone să revoluționeze metodetele de identificare a bolilor de ochi și să îmbunătațească tratamentele de îngrijire pentru problemele de vedere? Duce o astfel de aplicație la scăderea numărului de pacienți ai cabinetelor tradiționale de oftalmologie?

Eye phoneFoto: ted.com

Andrew Bastawrous, doctor al Școlii de Îngrijiri Medicale din Londra, specializat pe metodele de dezvoltare a procedeelor medicale din zonele tropicale, răspunde la aceste întrebări într-un interviu BBC World Service.

Există mai multe componente pe care această aplicație le are în materie de testare a problemelor de vedere, având senzori de captare a luminii și fiind programată să răspundă la reacțiile pacienților atunci când văd o literă care își modifică mărimea și poziția. De asemenea, sunt înregistrare și coordonate mișcările ochilor cu telefonul, ceea ce face ca această aplicație să revoluționeze

Potențialul aplicației Eye-Phone este testarea și diagnosticarea oamenilor cu probleme de vedere din zonele mai puțin accesibile, cum este cazul oamenilor care locuiesc în afara orașelor, departe de civilizație și pentru care accesul la îngrijirea medicală este greu de obținut.

"Am testat această aplicație vreme de doi ani în Kenya, diagnosticând peste 7000 de oameni. Fiind o aplicație pentru smartphone, am reușit ca în urma testelor, ce aveau ca scop identificarea cazurilor de cataractă și a altor boli de ochi, să salvăm informațiile medicale ale fiecărui pacient și să identificăm pe hartă cel mai apropiat centru medical care ar putea veni pentru a le asigura îngrijirea de care au nevoie", a declarat în interviu Dr. Andrew Bastawrous.

"Departe de a pune în pericol cabinetele de oftalmologie tradiționale, aplicația Eye-Phone va îmbunătăți metodele de diagnosticare și va încuraja mai mulți pacienți să meargă la control. Aceasta nu este o metodă de înlocuire a procedurilor medicale tradiționale, ci o metodă de identificare și diagnosticare a problemelor de vedere în special pentru oamenii care locuiesc la mare depărtare de centrele medicale specializate, și a îi ajuta să obțină ajutorul medical de care au atât de mare nevoie", a dăugat Dr. Bastawrous.