Marauders Map este soft-ul dezvoltat de către un student de la Harvard, prin care a dorit să arate cât de transparente sunt datele personale ale utilizatorilor Facebook. Această aplicație profită de opțiunea default a accesului la locație pentru fiecare user Facebook și are o precizie de localizare pe hartă pe o raza de aproximativ un metru față de poziționarea în timp real a utilizatorilor săi, conform dailymail.com.

Marauders MapFoto: Captura ecran

Inspirat după Harta Marauder a personajului fictiv Harry Potter, soft-ul dezvotat de Aran Khanna preia coordonatele geografice receptate de Facebook Messenger și le marchează pe o hartă, ce poate fi instalată din extensiile browserului Chrome. În timp ce unele persoane ar vedea în această aplicație un instrument extrem de util, Maradeurs Map a fost proiectat pentru a demonstra că accesul la informațiile private poate fi folosit în scopuri mai puțin benefice, precum urmărirea persoanelor fără știrea acestora.

În decursul a două săptămâni de conversații pe Facebook Messenger, Aran Khanna a reușit să urmărească programul unui student de la Stanford, anticipând locația pe fiecare interval orar. "Am constatat că aș putea afla programul oricărui utilizator Facebook Messenger, chiar dacă nu conversăm în privat," prin intermediul grupurilor de chat al jocurilor de poker, spre exemplu. Prin urmare, accesul la astfel de informații reprezintă un potențial pericol, a afirmat Aran Khanna.

"Accesul la locația utilizatorilor a fost implementat pentru a îmbunătăți comunicarea între prietenii apropiați ce utilizează Facebook Messenger. Am lucrat din greu pentru ca această experiență să fie una interactivă. (În plus) fiecare utilizator poate opta pentru oprirea accesului la locație", afirmă un purtător de cuvânt al companiei Facebook.

Facebook are o istorie marcată de actualizarea constantă a serviciilor sale, așa încât pe viitor ar putea fi eliminată această opțiune, iar istoricul locațiilor ar putea fi șters, deși acest lucru nu a fost confirmat până acum.