Chiar și în rândul locurilor de muncă din domeniul creativ există reponsabilități de lucru pe care o aplicație automatizată le poate executa. Să luăm exemplul responsabilităților unui reporter. Un reporter de la Postul Național de Radio (NPR) din Statele Unite a concurat cu o aplicație, provocarea fiind cine termină primul redactarea unei știri. Cine crezi că a câștigat competiția?

Stire scrisa de reporter vs masinaFoto: NPR

Compania Automated Insights a creat o aplicație care generează știri, având la bază informații din evenimente sportive și știri financiare. Astfel de știri au fost publicate pe Yahoo!, dar și pe alte canale de informare, conform npr.org.

Conducerea Postului de Radio Național a vrut să vadă care dintre reporteri ar putea face față acestei competiții. Reportul Scott Horsley a fost cel care a fost de acord să își măsoare abilitățile concurând cu programul WordSmith.

Cum s-a desfășurat competiția? Crometrul a pornit în momentul în care au avut acces la un raport de vânzări al unei companii alimentare, Denny. Ambii concurenți au scris câte o știre scurtă, iar evaluarea s-a făcut în funcție de viteză și stilul redactării. Lui Scott Horsley i-au luat 7 minute pentru a redacta știrea, în schimb, aplicația a fost gata în 2 minute.

Evaluarea a scos în evidență faptul că, în timp ce aplicației îi lipsea stilul uman de redactare, a reușit, cu toate astea, să urmărească un stil general de redactare, în urma analizei a mii de articole scrise de către angajații NPR, și să își dezvolte propria modalitate de redactare folosind metafore.