Povestea care sta în spatele renumitei capodopere cinematografice a pornit de la scrisoarea regizorului Stanley Kubrick adresată scriitorului Arthur C. Clarke, în data de 31 martie 1964, scrie openculture.com.

Scrisoarea regizorului Stanley KubrikFoto: openculture.com

În scrisoare, Kubrick își declară admirația față de scrierile lui Clarke, propunându-i colaborarea pentru cel mai bun science-fiction al tuturor timpurilor.

Iată câteva rânduri din scrisoare: "Dintotdeauna am fost un mare admirator al cărților dumneavoastră, dorindu-mi să lucrăm împreună pentru crearea celui mai bun film SF. (...) Interesele mele, pe lângă conturarea unei intrigi bune și a unor personaje reușite, sunt: motivele pentru a crede în existența vieții extraterestre, impactul pe care posibilitate unei astfel de existențe străine l-ar avea pentru umanitate și explorarea Lunii și a planetei Marte."

Răspunsul lui Clarke a fost unul plin de entuziasm: "Din partea mea, vă pot spune că sunt nerabdator să văd fimul Dr. Strangelove, (iar) Lolita este unul dintre puținele filme din viața mea pe care să le fi văzut de două ori la rând."

Cei doi s-au întâlnit ulterior în New York, vorbind ore în șir și punând pe hârtie ideile care au dus la conceperea celui mai bun film SF făcut vreodată.