Consilierii din Primaria orasului american San Francisco au votat in unanimitate pentru interzicerea folosirii animalelor salbatice si exotice in programe de divertisment, inclusiv in circuri, reclame si pe platourile unde sunt turnate lungmetraje si seriale de televiziune, informeaza Mediafax.

ElefantFoto: http://www.wildlifesos.org/

Aceasta initiativa, aprobata cu 11 voturi "pentru" si niciunul "impotriva" de consilierii de la Primaria din San Francisco, marti, are mari sanse sa fie adoptata definitiv printr-un vot general saptamana viitoare si ar putea face din San Francisco cel mai mare oras din lume care ar implementa o astfel de "prohibitie" fata de folosirea animalelor salbatice si exotice in scopuri comerciale si pentru amuzamentul oamenilor, informeaza Reuters.

Interdictia nu se aplica animalelor domestice, precum caini, pisici, cai si diverse animale de companie. Activitati cu rol educativ si expozitii acreditate de anumite organizatii zoologice si muzeale ar putea fi si ele exceptate de la aceasta masura.

Initiativa interzice orice show cu public, carnaval, targ, parada, ferme de animale, curse cu animale, filmari si orice alte activitati in care animalele salbatice si exotice "sunt obligate sa execute numere de divertisment, sa se lupte sau sa participe in calitate de insotitori pentru a amuza si distra publicul".

Animalele salbatice si exotice sunt acele vietuitoare non-domestice sau hibride, indiferent daca ele au fost crescute sau nu in captivitate.

Cel putin alte opt municipalitati mai mici din California au interzis folosirea acestor animale in spectacole de circ, in timp ce orasele Los Angeles si Oakland au interzis spectacolele cu elefanti, scotand in afara legii bastoanele, carligele si alte dispozitive utilizate pentru controlarea si dresarea animalelor.

Interdictia ce vizeaza folosirea acestor instrumente in Los Angeles, Oakland si zeci de alte orase din Statele Unite i-a determinat pe managerii celei mai vechi si mai mari companii de circ din America, Ringling Bros. and Barnum & Bailey, sa anunte in luna martie ca va elimina numerele cu elefanti din spectacolele sale pana in anul 2018.