Japoneza Misao Okawa, care detinea titlul de cea mai batrana persoana din lume, a murit miercuri, la mai putin de o luna dupa ce sarbatorise implinirea varstei de 117 ani, relateaza Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Nascuta pe 5 martie 1898 si provenind dintr-o familie de comercianti de chimonouri din orasul Osaka, Misao Okawa devenise in mod oficial cea mai batrana femeie din lume la varsta de 114 ani, in februarie 2013. Ea ii urmase atunci in clasamentul mondial al celor mai varstnice femei din lume unei alte japoneze, care murise la varsta de 115 ani.

Luna trecuta, Misao Okawa a acceptat cu ocazia celei de-a 117-a aniversari sa participe la o sedinta fotografica, pozand intr-un kimono roz si purtand in par o floare de aceeasi culoare.

Misao Okawa a avut trei copii, patru nepoti si 10 stranepoti. Ea a pozat alaturi de intreaga familie, in randul careia s-a remarcat fiul ei cel mare, ajuns la varsta de 92 de ani, dar si un stranepot in varsta de doi ani. Venerabila doamna nipona a parut atunci a avea o stare de sanatate buna, in ciuda varstei avansate.

Cel mai batran barbat din lume este tot un japonez, Sakari Momoi, care are varsta de 112 ani. Nascut pe 5 februarie 1903, el a obtinut acest titlu oficial in vara anului trecut.

Speranta de viata a barbatilor niponi a depasit pentru prima data in 2013 pragul de 80 de ani (80,21 ani), in timp ce compatrioatele lor detin recordul mondial in privinta longevitatii medii feminine (86,61 ani).

Aproximativ un sfert din populatia Japoniei a depasit varsta de 65 de ani, iar acest procent va ajunge la 40% in anul 2060. In septembrie 2014 autoritatile au identificat 59.000 de persoane care aveau cel putin varsta de 100 de ani in Japonia, potrivit statisticilor oficiale publicate de Ministerul Sanatatii din aceasta tara. Dintre aceste persoane, 87% sunt femei.