Pilar Abel, o femeie spaniola in varsta de 58 de ani, afirma ca este fiica artistului Salvador Dali si a initiat in instanta un proces de paternitate, solicitand cu aceasta ocazie efectuarea unui test ADN, informeaza Theguardian.com, citat de Mediafax. Ea sustine ca provine dintr-o relatie neoficiala a pictorului Salvador Dali cu mama ei, care a lucrat pentru o familie ce isi petrecea vacantele in apropiere de casa celebrului artist.

Cererea ei a fost depusa in instanta la mai bine de doua decenii de la moartea pictorului suprarealist spaniol.

Pilar Abel spune ca mama ei si celebrul artist s-au cunoscut in anii 1950, pe vremea cand mama ei lucra pentru o familie care isi petrecea vacantele de vara la Cadaques, intr-o casa invecinata cu aceea detinuta de Dali. Intre cei doi ar fi aparut "o prietenie care s-a dezvoltat apoi intr-o iubire clandestina", afirma Pilar Abel, nascuta in 1956, care a deschis acest proces de paternitate la un tribunal din Madrid.

In acea perioada, Salvador Dali era casatorit cu Gala, al carei nume real era Elena Ivanovna Diakonova. Cei doi s-au casatorit in 1934 insa nu au avut copii.

Impulsionata de comentariile constate ale mamei sale, care ii spunea ca era fiica lui Dali, Pilar Abel a efectuat un test ADN la Madrid in anul 2007, folosind fire de par si fragmente de piele pe care le-a obtinut dintr-o masca funerara a pictorului. Rezultatele nu au fost concludente.

Apoi, ea l-a contactat pe Robert Descharnes, un prieten oficial al pictorului si biograful oficial al acestuia. El s-a declarat de acord cu efectuarea unor noi teste ADN, care ar fi trebuit sa fie realizate la Paris, folosind cateva probe medicale ale lui Dali.

Pilar Abel spune ca nu a primit niciodata rezultatele acelor teste. Joi, Pilar a decis sa deschida un proces la Madrid, incercand sa afle rezultatul testelor de la Paris sau, daca va fi nevoie, sa faca alte teste ADN. Daca materialele genetice existente nu vor fi suficiente pentru efectuarea unor teste, justitia spaniola ar putea decide exhumarea ramasitelor pamantesti ale lui Dali.

Pilar Abel a deschis acest proces impotriva mostenitorilor pictorului, in special a Biroului de taxe si administratie publica din Spania si a Fundatiei Dali.

Salvador Dali a murit in urma unei crize cardiace in orasul Figueres din Catalonia, in 1989, la varsta de 85 de ani. Este considerat unul dintre principalii reprezentanti ai suprarealismului si, de asemenea, unul dintre cei mai renumiti pictori din secolul al XX-lea.

Artistul a ramas un pictor controversat, adulat pentru geniul sau creativ, dar considerat de anumiti critici de arta drept un produs mercantil, un obisnuit al farselor, care se ingropa in bancnote sau semna autografe purtand elecrozi atasati.