Mai multi barbati din Afganistan au defilat prin Kabul imbracati in burqa in cadrul unei campanii pentru drepturile femeilor, noteaza The Telegraph. Ideea din spatele marsului a fost de a atrage atentia asupra femeilor prin purtarea imbracamintei care pentru multi oameni simbolizeaza suprimarea femeilor.

Mars pentru sustinerea femeilor in AfganistanFoto: Captura YouTube

"Autoritatile noastre vor sarbatori Ziua Internationala a Femeii in hoteluri mari, dar noi vrem sa aducem fenomenul in strada", a expliccat Basir, un activist in varsta de 29 de ani.

"Unul dintre cele mai bune moduri prin care putem intelege cum se simte o femeie este sa ne plimbam imbracati in burqa", a adaugat acesta.

Unii dintre barbatii participanti la mars, asociati cu grupul Afghan Peace Volunteers, au spus ca purtarea burqai te face sa te simti ca "intr-o inchisoare".

Barbatii au avut pancarte pe care scria "egalitate" si "nu le spuneti femeilor ce sa poarte, voi ar trebui sa va acoperiti ochii".

Talibanii au fortat femeile sa poarte burqa in public in 1990, dar aceasta practica este inca comuna in multe parti din Afganistan.

In ultimii ani au fost realizate progrese in ceea ce priveste drepturile femeilor, dar organizatiile pentru drepturile omului sunt ingrijorate ca astazi aceste progrese sunt anulate.

La mars au participat aproximativ 20 de barbati.

"Protestul de astazi impotriva burqai este o miscare occidentala", a spus unul dintre trecatori. "Femeile nu ar trebui sa fie inselate cu aceste miscari pentru ca islamul le ofera cele mai bune drepturi".

"Nu inteleg care este scopul. Toate femeile din familia mea poarta burqa. Nu le-as lasa sa iasa din casa fara una", a adaugat acesta.

"Nu avem nevoie sa ne fie aparate drepturile. Acesta este un proiect strain pentru a crea o imagine negativa burqai si Afganistanului. Incearca sa ne faca pe noi, cele care ne acoperim fetele, sa ne simtim prost", a spus o femeie care a observat protestul barbatilor.