O femeie paralizata, in varsta de 55 de ani, s-a folosit de gandurile sale pentru a controla un avion militar F-35 si o aeronava Cessna intr-un simulator de zbor, potrivit directorului DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), citat de Washington Post.

Jan ScheuermannFoto: University of Pittsburgh Medical Center

Acesta este cea mai recenta realizare a lui Jan Scheuermann, care a facut obiectul unei cercetari inovatoare, ce a durat doi ani, in domeniul semnalizarii neuronale.

La inceput, Scheuermann a controlat un brat robotic pentru indeplinirea anumitor sarcini, precum mancatul sau ridicatul degetelor.

Apoi, cercetatorii au descoperit ca, in mod surprinzator, Scheuermann putea sa isi controleze ambele brate protetice, utilizand doar cortexul motor stang, care de obicei este responsabil doar de controlul pe partea dreapta.

Dupa aceea, Scheuermann a decis ca este pregatita pentru o noua provocare.

"Jan s-a decis ca vrea sa incerce sa piloteze un simulator Joint Strike Fighter", a relatat directorul Arati Prabhakar.

Spre deosebirede alti piloti, care folosesc tehnologia simulatorului pentru antrenament, Scheuermann nu s-a gandit sa controleze avionul cu o maneta. Ea s-a gandit pur si simplu sa piloteze avionul. Surprinzator, planul a functionat.

"De fapt, pentru cineva care nu a zburat niciodata -ea nu este un pilot in viata reala- o vad acolo pilotand un simulator prin intermediul direct al semnalizarii neuronale", a notat Prabhakar.

Scheuermann a ramas paralizata in 2003 din cauza unei afectiuni neurodegenerative. In 2012, aceasta a fost de acord sa ii fie implantate doua sonde pe suprafata creierului in zona cortexului motor responsabil pentru miscarea mainilor si bratelor de pe partea dreapta.

In ultimii doi ani, femeia a tolerat foarte bine sondele, iar in urma acecstui progres a fost obiectul mai multor experimente sofisticate realizate de institutie in parteneriat cu Centrul Medical al Universitatii din Pittsburgh.

Cercetatorii au vrut sa determine ce poate face femeia doar cu puterea mintii si au reusit sa arate ca experimentul lor ar putea duce la dezvoltarea unor tehnologii inovatoare pentru persoanele care sufera de tetraplegie.