Un blogger din Rusia a postat pe Youtube un video in care apara imperialismul rusesc, in forma unei scrisori deschise adresate presedintelui Obama, iar imaginile au devenit virale si extrem de populare printre nationalisti, ridicand in acelasi timp semnale de alarma in randul fostelor republici sovietice, noteaza The New York Times.

"Sunt un ocupant rus"Foto: Captura YouTube

Video-ul "Sunt un ocupant rus", raspunde criticilor referitoare la rolul Rusiei in Ucraina, aparand imperialismul Rusiei de-a lungul istoriei. Naratiunea, adaptata dupa un poem publicat de scriitorul rus Alexei Ivanov, afirma ca rusii au o istorie mandra de imbunatatire a teritoriilor pe care le-au invadat, inclusiv Siberia, statele baltice si Ucraina.

Filmul, de doua minute si jumatate, a fost vizualizat de aproape 3 milioane de ori de cand a fost urcat pe YouTube de catre bloggerul Evgeny Zhurov.

Video-ul se incheie cu o respingere vadita a valorilor statelor occidentale care au criticat Rusia, inclusiv a drepturilor homosexualilor, si o amenintare belicoasa venita in apararea intereselor nationale cu forta militara, daca este necesar.

"Intelegi, eu nu am nevoie de libertatea voastra ipocrita, nu am nevoie de democratia voastra putrezita. Tot ceea ce numiti este strain de mine. Nu am alte interese. Va voi avertiza politicos pentru ultima data: nu va puneti cu mine! Construiesc pacea, iubesc pacea, dar mai mult decat oricine, stiu cum sa lupt", spune "ocupantul rus".

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a distribuit video-ul pentru cei 493000 de fani de pe Twitter.