Germania urmeaza sa republice manifestul autobiografic al lui Adolf Hitler - Mein Kampf - pentru prima data dupa al Doilea Razboi Mondial, prezentand noua editie drept un document istoric, puternic adnotat si insotit de analize si note critice, scrie revista Time, citata de Mediafax.

Mein KampfFoto: Captura YouTube

Cartea urmeaza sa fie pusa in vanzare in librariile din intreaga Germanie pentru prima data de la moartea liderului nazist.

O interdictie a republicarii manifestului nazist se afla in vigoare in tara de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Copyrightul este detinut de catre landul Bavaria, dar urmeaza sa expire in decembrie, potrivit Washington Post.

Noua editie, care este produsa si publicata de Institutul pentru Istorie Contemporana - finantat cu fonduri publice - va fi un volum puternic adnotat, de 2.000 de pagini, in principal note critice si analize.

Institutul subliniaza ca Mein Kampf (Lupta mea) este un "important instrument istoric si educational".

Insa oponenti, inclusiv numerosi supravietuitori ai Holocaustului, sunt scandalizati de republicare, denuntand-o drept o improspatare a mesajului unui dictator nemilos si alienat mintal, responsabi de masacrarea a peste 11 milioane de oameni.

"Aceasta carte este raul. Este cel mai rau pamflet antisemitic si un ghid pentru Holocaust", a declarat Charlotte Knobloch, conducatoarea comunitatii evreiesti din Munchen.

In pofida faptului ca republicarea Mein Kampf a fost interzisa in Germania, cartea este disponibila online, inclusiv in multe alte tari, printre care Statele Unite si Canada.

Primul tiraj urmeaza sa fie scos anul viitor.