In sezonul de schi 2014-15 numarul deceselor in avalanse a atins recordul ultimilor ani, pe fondul caderilor masive de zapada. La final de ianuarie sase schiori au murit intr-o avalansa in Alpii Francezi, in timp ce week-end-ul trecut au fost patru decese. Stratul de zapada a trecut si de 4 metri inaltime in unele statiuni.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sezonul de schi a inceput cu putina zapada si cu multa gheata, dar au urmat ninsori masive care au facut ca intregul strat de zapada sa fie exceptional de instabil, scrie The Telegraph. In aceste conditii, avalansele se pot declansa si pe partiile cu inclinatie de doar 30 de grade si chiar cand riscul de avalansa este mediu- 3/5 -, schiorii ar trebui sa nu se aventureze.

In Alpi au murit in acest sezon de schi peste 70 de persoane in avalanse, iar 20 au fost salvate, fiind cel mai mare numar de victime din ultimii cinci ani.

Urmeaza cel mai aglomerat weekend dfin sezon si, tinand cont ca se va mai putea schia aproximativ zece saptamani in statiunile inalte, exista riscul ca bilantul sa fie si mai dur.

In Elvetia, peste jumatate dintre decesele intamplate in avalanse in ultimii 22 de ani s-au produs cand nivelul de alerta era mediu (3 din 5) si numai 8% au survenit pe nivelul de alerta 4 din 5.

A nins foarte mult in Alpi, astfel ca in statiunea italiana Passo Tonale stratul a atins 400 cm, in Austria, la Solden, s-a depasit 300 cm, iar in Elvetia, la Andermatt si Engelberg, s-a atins nivelul de 380 cm.