Venezueleni care trebuie sa se alinieze la coada ore in sir pentru a cumpara carne de pui, zahar, medicamente si alte produse de baza se confrunta cu o noua problema: Prezervativele sunt foarte greu de gasit si extrem de scumpe, noteaza Bloomeberg.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Tara este atat de data peste cap incat acum trebuie sa stam la coada si ca sa facem sex", spune Jonatan Montilla, care lucreaza intr-o agentie de publicitate.

"Am ajuns la un nou minim", a adaugat acesta.

Colapsul preturilor la petrol a adancit problema lipsei anumitor produse de consum de la scutece la deodorant, intr-un stat care importa aproape tot ce consuma.

Veniturile Venezuzelei din exportul de petrol au scazut cu 60% in ultimele 7 luni.

O problema pe termen lung

Impactul accesului redus la contraceptive este foarte grav. Venezuela are una dintre cele mai mari rate de imbolnaviri cu HIV si sarcini in randul adolescentelor din America de Sud. In plus, avortul este ilegal.

"Fara prezervative nu putem face nimic. Aceasta lipsa ameninta toate programele de prevenire la care am muncit", spune Jhonatan Rodriguez, directorul unei organizatii non-profit de sanatate.

Prezervativele si alte contraceptive au disparut din multe farmacii si clinici din Venezuela incepand cu sfarsitul lunii decembrie.

Pe site-ul de licitatii MercadoLibre, folosit de venezueleni pentru a cumpara bunuri rare, un pachet de 36 de prezervative costa 4760 de bolivari (755 de dolari), aproape de salariul minim care este de 5600 de bolivari.

Scaderea valorii petrolului venezuelean din iunie si pana acum a adus tara in pragul incapacitatii de plata. Dar, in loc sa reduca cheltuielile sociale, presedintele Nicolas Maduro a raspuns prin reducerea semnificativa a importurilor.

Anul acesta, Venezuela va importa cu 42% mai putin decat in 2012.

In Venezuela, avortul ilegal si disparitia contraceptivelor vor creste numarul deceselor in randul femeilor, potrivit lui Carlos Cabrera, vicepresedinte la International Planned Parenthood Federation.

Lipsa prezervativelor va avea si un impact economic de durata pentru ca va determina fetele si femeile tinere sa lipseasca de la scoala si de pe piata muncii, a adaugat acesta.

"O sarcina adolescenta nedorita este semnul esecului guvernului: esec al politicilor sale economice, de sanatate publica si de educatie", a precizat un ginecolog din Caracas.

Pentru a putea face rost de contraceptive in capitala, ceatenii trebuie sa mearga la unul dintre cele trei centre de planificacre familiala, unde la sfarsitul lunii ianuarie prezervativele se vindeau cu 3 bolivari bucata.

"Asta este tot", a spus farmacistul Carlos Hernandez cand a inmanat ultimele doua prezervative disponibile intr-unul din dispensare.

"Cine stie cand vom mai primi".