Deputatul rus Ilia Gaffner a propus conationalilor sai sa manance mai putin pana la iesirea din actuala criza economica, scrie vineri ziarul spaniol ABC, citat de Agerpres.

"Daca nu avem posibilitati, trebuie sa ne aducem aminte ca suntem cu totii rusi, ca am suportat foame si frig, orice. Trebuie sa ne gandim la sanatate. De exemplu, sa mancam mai putin', a afirmat politicianul care face parte din partidul Rusia Unita, al presedintelui Vladimir Putin. El a deplans insa faptul ca 'acest lucru nu se intampla totdeauna', amintind in acest sens ca 'mesele imbelsugate de la Craciun au trecut si lumea si-a umplut stomacul".

"Preturile la alimente au crescut cu 25 % fata de luna ianuarie din anul trecut. Dar nu vad nicio mare tragedie in asta", a mai spus acest membru al adunarii regionale din Ekaterimburg, intr-un interviu acordat portalului newdays.ru in timp ce se afla intr-un supermarket.

Aceste afirmatii au fost facute in contextul in care rusii resimt tot mai puternic urmarile sanctiunilor impuse de occident din cauza implicarii Rusiei in conflictul din Ucraina, deprecierea rublei si scaderea vertiginoasa a pretului petrolului.

Unele alimente, electrocasnice si masini din import costa chiar de doua ori mai mult decat in urma cu cateva luni.

Cele mai recente date oficiale arata ca inflatia interanuala din Rusia a trecut de 10 %, ajungand, pentru prima data in ultimii cinci ani, la o valoare cu doua cifre.