Makayla Sault, o fetita in varsta de 11 ani din Ontario si membra a tribului Mississauga, a murit de leucemie limfoblastica acuta dupa ce suferise un accident vascular cerebral in ziua precedenta. Aceast lucru nu ar fi interpretat ca o veste mare in SUA sau Canada, doar ca moartea lui Makayla putea fi, cel mai probabil, prevenita, scrie New Republic.

Parintii fetitei nu au acceptat ca aceasta sa faca chimioterapie din motive religioase, iar in schimb au internat-o intr-un institut de medicina alternativa din Florida.

Makayla a fost tratata cu o combinatie de alimente crude, injectii cu vitamina C si "terapie cu laser rece", niciuna dintre aceste tratamente neavand efect asupra leucemiei.

Doctorii fetitei spun ca daca aceasta ar fi ramas la tratamentul standard cu chimioterapie ar fi avut o sansa de supravietuire de 75%.

New Republic scrie ca guvernul canadian si serviciile de protectie ale copiului au refuzat sa treaca peste cuvantul parintilor, care au dorit intreruperea tratamentului, motiv pentru care Makayla nu a mai facut chimioterapie.

In plus, dupa ce a avut o viziune religioasa, fetita a devenit convinsa ca tratamentul cu chimioterapia o va ucide.

Dupa moartea fetei, parintii au dat vina pe chimioterapie afirmand ca "Makayla era pe drumul sau spre sanatate, luptand cu curaj spre o bunastare holistica dupa efectele secundare dure pe care cele 12 saptamani de chimioterapie le provocase corpului sau. Chimioterapia a provocat daune ireversibile asupra inimii sale si a celor mai importante organe. Aceasta a fost cauza accidentului vascular cerebral".

Pe de cealalta parte, oncologul Makaylei spune ca leucemia a recidivat si asta a fost, de fapt, cauza mortii.

Accidentele cerebrale sunt frecvente in cazul leucemiei limfoblastice deoarece boala mareste vascozitatea sangelui.