Un studiu realizat de Universitatea York din Toronto a descoperit ca avatarurile spun multe lucruri despre personalitatea posesorului. Descoperirile studiului pot fi aplicate si in cazul pozelor de profil de pe Facebook, potrivit Washington Post.

Avatarul si poza de profil indica trasaturi de personalitateFoto: Colaj foto

"Cred ca nu este absurd sa credem ca multe dintre strategiile pe care oamenii le folosesc pentru a folosi avataruri sunt folosite si atunci cand evalueaza o poza de profil", a explicat Katrina Fond, cercetator in psihologie la Universitatea York.

"Cercetarile anterioare au aratat ca oamenii tind sa interactioneze cu agenti virtuali (n.red. avatururi, poze de profil) ca si cum acestea ar fi persoane reale, astfel ca este posibil ca atitudinea fata de un avatar sa se suprapuna cu cea fata de o fotografie", a adaugat aceasta.

Potrivit cercetatoarei, sunt necesare mai multe studii pentru a stabili exact cat de mult judecam pozele de profi ale celor cu care interactionam pe retelele de socializare.

In studiul lui Fong, participantii au fost mai interesati in a fi prieteni cu persoanele ale caror avataruri aveau ochii deschisi, o fata ovala si zambitoare si par saten. In plus, acestia au apreciat ca persoanele care purtau pulover erau mai usor de abordat.

Participantii la studiu au judecat mai mult persoanele cu un avatar care avea o expresie a fetei neutra sau negativa, par scurt sau negru si care purtau palarie sau ochelari de soare. Aceste trasaturi au fost percepute ca semne ale unei personalitati introvertite, neplacute.

"Descoperirile din studiu sugereaza ca putem folosi avataruri pentru a deduce informatii referitoare la personalitatea unei persoane".

"Impresia despre alta persoana pe care ne-o formam in mediul online ar putea avea un impact important asupra vietii noastre reale", se arata in concluziile studiului.