Lituania va publica un manual de supravietuire pentru cetateni, in contexul crizei din Ucraina si a actiunilor recente ale Rusiei. Astfel, prin intermediul manualului, se incearca pregatirea populatiei in eventualitatea unui razboi pe teritoriul tarii.

Trupele rusesti participa la luptele din Ucraina, sub privirile neputincioase ale OccidentuluiFoto: Captura YouTube

"Pastrati-va mintea limpede, nu intrati in panica si nu va pierdeti ratiunea. Focurile de arma in apropierea locuintei voastre nu inseamna sfarsitul lumii", este unul dintre sfaturile din "manual", scrie Business Insider.

Ministerul Apararii va trimite manualul in librariile din Lituania saptamana viitoare. Cartea va fi distribuita si la evenimente militare, potrivit Mediafax.

"Cetatenii trebuie sa reziste unei ocupatii straine prin demonstratii si greve, sau macar sa isi faca treaba la locul de munca mai prost decat de obicei", scrie manualul.

In eventualitatea unei invazii, cartea sugereaza ca lituanienii trebuie sa se organizeze pe Twitter si Facebook si sa incerce sa atace cibernetic inamicul.

Guvernul Lituaniei ia de asemenea in considerare ca toate cladirile nou construite sa fie prevazute cu adaposturi.

"Exemplele Georgiei si Ucrainei, care si-au pierdut parti din teritorii, ne arata ca nu putem permite o asemenea situatie si ca trebuie sa fim pregatiti. Atunci cand Rusia si-a inceput agresiunea in Ucraina, am inteles ca vecinul nostru nu este prietenos", a declarat Ministrul Apararii, Juozas Olekas.

Lituania a facut parte din Uniunea Sovietica, alaturi de Letonia si Estonia. De la declararea independentei sale, in 1991, tara s-a alaturat rapid aliantei NATO si Uniunii Europene.