Coperta primului numar al saptamanalului de satira Charlie Hebdo dupa atentate a fost desenata de unul dintre caricaturistii care au supravietuit tragediei, noteaza The Telegraph. Aceasta il infatiseaza pe profetul Mahomed tinand o pancarta pe care scrie "Je suis Charlie". Caricaturistul Luz povesteste cum a creat coperta, precizand ca a dorit sa faca un desen care, in primul rand, "sa ne faca sa radem".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am invocat toate talentele revistei, toate cele care nu mai sunt aici, toate cele care mai sunt aici si mi-am spus, trebuie sa facem un desen care in primul rand sa ne faca sa radem si nu unul bazat pe incarcatura emotionala a carei victime suntem.

Am avut ideea de a-l desena pe Mahomed pentru ca este personajul meu, pentru ca a existat cel putin in inimile oamenilor si in orice caz, el exista cand il desenez.

Este un personaj care a dus la incendierea birourilor noastre, un personaj care a facut sa fim tratati ca niste cavaleri ai libertatii presei dupa ce birourile noastre au ars. Apoi, un an mai tarziu, am redesenat personajul si am fost tratati ca extrem de provocatori si iresponsabili. Deci, acest personaj a facut ca noi sa fim numiti fie cavaleri albi, fie provocatori, in timp ce noi eram toti caricaturisti care desenau oameni mici, la fel cum fac copiii.

Teroristii au fost odata copii, au desenat ca noi, ca toti copiii, apoi intr-o zi, probabil, si-au pierdut simtul umorului, poate si sufletul lor de copil care este capabil sa vada lumea dintr-un loc mai distantat, pentru ca asta este Charlie-a fi capabil sa desenenezi lumea de la o distanta mica. Asa ca am desenat spunandu-mi mie . Asta a fost ideea mea, dar nu a fost de ajuns.

Singura idee ramasa era sa il desenez pe Mahomed, eu sunt Charlie. Apoi m-am uitat la el, plangea. Apoi, deasupra am scris "Totul este iertat" si apoi am plans. Aveam coperta, in sfarsit am gasit aceasta coperta sangeroasa. Asta era coperta noastra.

Asta nu era coperta pe care lumea ar fi vrut sa o desenam, era coperta noastra.

Asta nu este coperta pe care teroristii vor ca noi sa o desenam, avand in vedere ca nu sunt teroristi in ei, ci doar un barbat care plange: este Mahomed. Imi pare rau ca l-am desenat din nou, dar Mahomedul pe care noi l-am desenat este un Mahomed care, inainte de toate, plange".