Un baiat de culoare in varsta de 14 ani, executat pentru crima, a fost exonerat dupa 70 de ani. George Stinney Jr. a fost executat pe scaunul electric dupa ce a fost acuzat de uciderea a doua fete albe, in martie 1944, scrieExpress.co.uk.

Stinney a fost cea mai tanara persoana care a fost vreodata executata in SUA, dupa ce a fost gasit vinovat in urma unui proces ce s-a desfasurat intr-o singura zi.

Acestuia i-a fost refuzat dreptul la recurs, iar activistii pentru drepturile omului au declarat ca nu a existat vreo dovada fizica care sa-l lege pe Stinney de copilele de 7 si respectiv 11 ani.

Victimele au fost descoperite batute crunt in orasul Alcolu, din Carolina de Sud si Stinney a fost repede arestat.

Juriului i-au fost necesare numai 10 minute pentru a-l gasi vinovat pe baiat, acesta fiind executat in mai putin de trei luni de la asasinate.

Mai multe relatari au precizat ca baiatul, care avea doar 1, 52 de m inaltime, era prea mic pentru scaunul electric si ca masca pentru fata era prea mare, alunecandu-i in timpul executiei.

Judecatorul local, Carmen Mullen, a ascultat dovezile, intr-o audiere de doua zile in luna ianuarie, dar multe dintre acestea au disparut de la proces si aproape toti martorii au decedat.

Aceasta a marturisit ca este ”foarte probabil” ca Stinney sa fi fost fortat de ofiterii de politie sa-si recunoasca vina.

Ea a decis ca acest lucru face confesiunea inadimisibila ”datorita disparitatii de forte dintre pozitia sa - copil de culoare in varsta de numai 14 ani - si pozitia politistilor - reprezentanti ai legii -, dintr-un orasel segregat rasial, din Carolina de Sud”.

Judecatorul Mullen a declarat in legatura cu incidentul: “Nu ma pot gandi la o mai mare nedreptate”.