Un grup care revendica atacul informatic asupra studiourilor de film Sony Pictures a cerut retragerea unei pelicule satirice despre dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, care ar trebui lansat de Craciun, informeaza presa americana, citata de Mediafax.

Kim Jong-unFoto: Agerpres/AP

Un grup care se autointituleaza Guardians of Peace (GOP), autor al atacului asupra retelei informatice a Sony, a publicat pe site-ul github.com un mesaj in care cere sa nu se difuzeze filmul "The Interview", regizat de Evan Goldberg si Seth Rogen, o comedie despre un complot al CIA pentru asasinarea lui Kim Jong-un.

"Opriti imediat difuzarea filmului despre terorism care poate distruge pacea regionala si poate declansa un razboi", au scris autorii mesajului in limba engleza, dar cu greseli gramaticale, potrivit revistei Variety care a publicat online un link (https://gist.github.com/anonymous/7b9a0a0ac94065ccfc5b) care redirectioneaza cititorii catre mesajul GOP.

Atacul informatic s-a tradus prin publicarea ilegala pe internet a cinci filme ale Sony Pictures si prin furtul de date personale, printre care se afla adresele si numarul asigurarii sociale a 47.000 de angajati si colaboratori ai Sony Pictures.

Comisia de aparare nationala din Coreea de Nord a denuntat "falsele zvonuri" care implicau Phenianul in atacul contra Sony, pe care l-a calificat totusi ca fiind "un act legitim".

"The Interview", care ii are in distributie pe James Franco si Seth Rogen in rolurile unor jurnalisti recrutati de CIA pentru asasinarea lui Kim Jong-un, a starnit furie la Phenian, care a amenintat deja cu "represalii necrutatoare" daca pelicula va avea premiera, asa cum este programata, pe 25 decembrie.

Un purtator de cuvant al Sony nu a raspuns cererilor AFP de a comenta. O sursa apropiata situatiei a afirmat, insa, ca autenticitatea mesajului de pe github.com este incerta. "Multi si-au asumat atacurile", afirmand ca reprezinta GOP, dupa producerea atacului informatic, a precizat sursa citata de AFP.

Pe de alta parte, o alta divizie a Sony, cea care administreaza jocurile video Playstation, a fost si ea tinta unui atac informatic care a dus la blocarea retelei sale informatice timp de doua ore, duminica dimineata, potrivit site-ului Re/Code.

Un grup care se intituleaza Lizard Squad a revendicat atacul informatic asupra Playstation, printr-un mesaj pe platforma online Twitter: "PSN (PlayStation network, n.r.) Login #offline #lizardsquad".

Playstation a raspuns, duminica, printr-un mesaj pe Twitter: "suntem la curent cu problemele intampinate de utilizatorii nostri si lucram pentru a le rezolva".

Printre toate zvonurile privind acest atac informatic masiv, site-urile mashable.com si variety.com au afirmat ca directorii generali ai Sony Pictures Amy Pascal si Michael Lynton, dar si alti responsabili ai studiourilor, ar fi primit, inaintea atacului, mesaje de amenintare prin e-mail semnate "God'sApstls" in care li se cerea "o remuneratie" daca vor sa evite ca "intreaga retea Sony sa fie bombardata".

O sursa apropiata situatiei a declarat ca este "putin probabil ca un astfel de mesaj sa fi fost deschis. Pe cine ar plati? Nu are niciun sens".

FBI nu a facut niciun comentariu.

Trailerul filmului The Interview: