Dupa saptamani in care trailerul emisiunii a fost difuzat si in urma caruia au aparut acuzatii referitoare la Paul Rosolie "Hitlerul animalelor", exploratorul a fost, intr-un final, inghitit de un sarpe anaconda de aproximativ 6 metri. Pradatorul, considerat cel mai mare sarpe din lume, sufoca de obicei prada inainte de a o inghiti. Niciun om nu a incercat vreodata sa raspunda acestei provocari, ale carei detalii nu au fost dezvaluite tocmai pentru ca show-ul de pe Discovery Channel sa mentina suspansul, scrie AFP.

Explorator inghitit de un sarpe anacondaFoto: Captura YouTube

Dar, Paul Rosolie sustine ca pentru el aventura a fost un "privilegiu", in ciuda faptului ca i-a fost teama ca va muri sufocat.

Ideea, a explicat barbatul pentru AFP, "a venit dupa ce a petrecut zece ani in padurile amazoniene. Toata lumea stie ca va disparea, dar nu sunt suficient de multi oameni care sa isi faca cu adevarat griji. Am vrut sa fac ceva care socheaza intr-adevar oamenii si provoaca reactii".

Toate masurile de precautie au fost luate pentru ca Paul Rosolie sa nu moara sufocat. Expertii i-au confectionat un costum special din fibra de carbon, echipat cu camere video, un sistem care faciliteaza respiratia si altul care asigura comunicarea cu exteriorul.

"Nu stiam daca va functiona sau daca va fi inghitit de anaconda. Dar echipa a vrut sa se asigure ca nu o sa ma sufoc", a spus acesta.

Urmatorul pas a fost gasirea unui sarpe anaconda in jungla amazoniana din Peru.

"Saizeci de zile in jungla, mergand pe jos, campand, explorand mlastinile pe timp de noapte", isi aminteste Rosolie, subliiniand pericolele unei astfel de expeditii.

Primul anaconda gasit era prea mare (mai mult de 7.5 metri lungime si 135 de kilograme), iar intr-un final echipa a ales o femela de 6 metri lungime.

"El nu a incercat imediat sa ma manance. A incercat sa scape. Dar cand l-am provocat, sarpele a inceput sa actioneze mai mult ca un animal de prada, apoi s-a intors si a luptat".

Anaconda a inghitit prima oara capul exploratorului, care a petrecut o ora in interiorul sarpelui. "Cu echipamentul special si cu miscarile sarpelui a fost greu sa tin evidenta timpului", spune Rosolie.

In tot acest timp, exploratorul comunica cu echipa din exterior.

"Imi place aceasta specie, este o creatura magnifica. Faptul ca am facut acest lucru este un privilegiu. M-am confruntat cu unul dintre cei mai mari pradatori din lume si am facut ceva ce nu a mai facut nimeni. Am fost foarte entuziasmat, dar sunt si un pic emotionat", a adaugat exploratorul.

Rosolie a precizat ca cel mai teama i-a fost de problemele tehnice: "ca sistemul de comunicare nu va functiona sau sistemul care imi permitea sa respir sau ambele. Ca nu voi putea fi scos afara si ca ma voi sufoca".

Acesta nu explica cum si-a recapatat libertatea, dar insista asupra faptului ca nu a fost facut nimic ce nu este normal in natura.

"Serpii regurgiteaza de multe ori daca mananca si apare un pradator. Ei trebuie sa renunte la masa pentru a scapa".

"Nu am fortat sarpele sa faca ceva iesit din comun. A fost un risc pentru mine, dar nu a fost nicio secunda un risc pentru sarpe", a insistat el, specificand ca femela "este bine".

Dupa anuntarea emisiunii, criticile au fost constante, inclusiv din partea PETA care a denuntat "experimentul" ca fiind o "cascadorie pentru publicitate" si ca sarpele a fost chinuit pentru audienta.

Rosolie spune ca a primit numeroase amenintari cu moartea.

"Facand o emisiune mai populara, mai interesanta si in acelasi timp care sa aiba sens, vom largi orizonturile persoanelor care vor indragi Amazonul", a adaugat exploratorul.

Rosolie a subliniat ca odata cu difuzarea emisiunii va avea loc si o strangere de fonduri pentru protejarea padurii amazoniene.

Discovery se asteapta la 3 milioane de telespectatori in Statele Unite si mai multe milioane in intreaga lume.