Peste 400 de protestatari si-au bagat capul in nisip pe plaja Bondi Beach din Australia, ironizand reticenta guvernului de a pune schimbarile climatice pe ordinea de zi a summitului G20 din acest weekend, relateaza The Guardian.

Protest cu capul in nisipFoto: Captura YouTube

Protestatarii spun ca prim-ministrul Tony Abbott a esuat in a aborda problema schimbarilor climatice in contextul in care Statele Unite si China au semnat un acord de limitare a emisiilor de dioxid de carbon.

"Obama e de acord, Xi Jinping e de acord, toata lumea e de acord cu exceptia unui singur om", spune activistul Pat Norman, in varsta de 28 de ani. "Tony Abbott", au raspuns protestatarii.

Parinti cu copii, elevi, dar si persoane imbarcate in costum au sapat gauri pe plaja si si-au pus capul in acestea. Simbolistica se refera la strut, care isi baga capul in nisip intr-o incercare inutila de a evita pericolul.

Ornitologi spun ca pasarea nu face asta, dar acest detaliu nu a schimbat argumetul protestatarilor.

Abbott s-a referit in 2009 la schimbarile climatice cu apelativul "rahat" si a pledat pentru beneficiile carbunelui pentru omenire. Australia a abrogat o taxa pe emisiile de gaze in iulie, singura tara care a avut o atitudine inversa referitor la schimbarile climatice.