Un baiat de 5 ani din Marea Britanie a devenit cel mai tanar specialist in calculatoare, dupa ce a trecut de un examen Microsoft Windows. Ayan Qureshi a inceput recent scoala primara, dar a trecut de testul dat de Birmingham City University in urma caruia a obtinut titlul de Microsoft Certified Professional, relateaza The Telegraph.

Ayan a stabilit un nou record mondial fiind cea mai tanara persoana care a trecut de un examen Microsoft, depasind la varsta de 5 ani si 11 luni recordul detinut de Mehroz Yawar, in varsta de 6 ani, din Pakistan.

Baiatul a fost introdus in lumea calculatoarelor de catre tatal sau, la varsta de trei ani. Tatal acestuia este consultant IT si i-a construit fiului sau un laborator de infromatica, iar ulterior l-a pregatit pentru examen.

Dupa cinci luni de formare intensiva, Ayan a dat evaluarea "Supporting Windows 8.1", examen construit pentru profesionistii in IT, alaturi de alti candidati adulti.

Baiatul a terminat cerintele testului inainte de epuizarea celor doua ore disponibile.

Baiatul meu "are de gand sa dea si un test pentru avansati in viitor, dar momentan trebuie sa se concentreze la scoala. A devenit foarte interesat de calculatoare de la varsta de trei ani, de aceea am inceput sa ii explic cum functioneaza. Am descoperit ca orice ii spuneam isi amintea a doua zi. Am construit un laborator de informatica la noi in casa, iar Ayan il adora", a declarat tatal copilului.

Examenul a testat cunostintele aplicantilor in materie de hardware, software, dar si capacitatea acestora de a intelege modul in care functioneaza Windows-ul.